Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Alâiye Beyliği

Alanya kasabası Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından zapt edilmiş ve sultanın adından dolayı Alâiye olarak adlandırılmıştır. Alâiye, Selçuklu sultanlarınca kışlık merkezi olarak kullanılmıştır. Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti zayıf düşünce Kıbrıs Frankları Alâiye kenti ve kalesini 1293 yılında işgal eder.

Karamanoğlu Mecdüddin Mahmud Bey, Frankların tehlikeli olmaya başladığını görünce Mısır Memluk sultanlığının desteğini alarak Frankları işgal ettikleri yerlerden çıkararak Alâiye''ye yerleşir (1292/1293). Gördüğü yardımdan dolayı Memluk sultanı Melik''ül Eşref Selahaddin Halil adına hutbe okutur. Mahmud Bey''den sonra onun soyundan gelen beyler Alâiye''yi yönetir. 

Mecdüddin Mahmud Bey''in Alâiye''nin idaresini kardeşi Yusuf''a verdikten sonra ne yaptığı konusunda kaynaklarda bilgi verilmemektedir. Alâiye Beyliğinin toprakları Fatih Sultan Mehmed Han döneminde Osmanlı''ya devredilir. Nüfusu Türkmenlerden oluşan kentte kereste imalatı meşhur olup ihraç edilerek gelir elde edilir.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları