Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Akyol'un "Politikada Şiddet" kitabı

Düşünür, yazar Taha Akyol, "Tarihin bazı garip, uğultulu, fırtınalı, depremli dönemleri" olduğunu belirterek "İnsanlar çıldırmış gibi kan dökerler. Hatta bu kan-banyosu hiçbir suçluluk duygusu olmadan sevinçle kahkahayla, kahramanlık duygusuyla yapılır" der.

Adi bir katilin bile belli bir nispette bir vicdan muhakemesine sahip olduğunu anlatan Akyol, sözlerine şöyle devam ediyor: "Yaptığının ahlaki bakımdan kötü olduğunu bilir. Kendini savunmak için yaptığı işin iyi olduğunu değil, yapmaya 'mecbur' kaldığını savunur belki... Ama tarihin o garip, uğultulu fırtınalı, depremli dönemlerinde çıldırmış gibi kan döken insanlar böyle değildir. Onlar, mezbahalarda bile görülmeyen derecede oluk oluk kan dökerlerken, 'iyi' bir şey yaptıklarına inanırlar; bir 'görevi' yerine getirdiklerini, 'tarihin çarkını çevirdiklerini' zannederler. Bundan dolayı da bu insanlar 'adi bir katil'den farklıdırlar. 'Fert' değil, 'fertler değil', 'cihaz'dırlar. Bu yüzden de daha sorumsuz, kan dökmede daha kararlıdırlar."

*

Taha Akyol, yıllar önce kaleme aldığı "Politikada Şiddet" adlı kitabını 13 bölüm halinde hazırlarken birinci kısıma, "Şiddet: Niçin? Ne Zaman?" başlığını koyuyor. Burada bazı konular şöyle: "Robespierre ve Camüs'nün Ülkesi", "Sadece İnsanlar Değil, Şehirler de Suçlu", "Robespierre'ler-Leninler", "İnsan Tedhişçi Doğmaz", "Şiddet ve Tarih", "Sosyal Yapı."

İkinci bölüme "Fransız İhtilali" başlığını koyarken anlattığı bazı konular şöyle: "Şahsiyet Arayışı", "Hangi Toplum", "Eski Fransa", "Robespierre, Bir Terörist." Üçüncü Bölüme 'Anarşizm' başlığını koyarken burada da "Kadın Kelleleri", "Depremler Yüzyılı", "Tarih Felsefelerinden Şiddet Eylemlerine", "Bir Anarşist Tipi" gibi birçok ara başlık yer alıyor.

Yapıtta yer alan diğer bölüm başlıkları ise şöyle:

Dördüncü Bölüm:  "Rusya'nın Terör Geleneği", Beşinci Bölüm: "Lenin'in Rusya'sı", Altıncı Bölüm: "Teşkilatlı Terör", Yedinci Bölüm: "İhtilal Eğitimi", Sekizinci Bölüm: "Komünist İhtilal", Dokuzuncu Bölüm: "Komünizmde Terör", Onuncu Bölüm: "Kanlı Bir Çağ", Onbirinci Bölüm: "Hitler'in Almanyası", Onikinci Bölüm: "Nazizm: Terör ve Savaş". Onüçüncü Bölüm: " Ve Türkiye."

*

Ankara'da, 1980 yılında Töre Devlet Yayınevi tarafından basılan kitabın önsöz yerine yazısını Alparslan Türkeş kaleme almış.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları