Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Akifnâme

Kur'an-ı Kerimi tefsir eden bilim ve siyaset adamlarından Hasan Basri Çantay, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy hakkında kaleme aldığı "Akifname" adlı yapıtında şöyle diyor: "Üstad-ı kerimim Mehmed Akif Bey hakkında bir kitap neşretmek hatırımdan bile geçmezdi. Çünkü Akif, kanaatimce yazılamazdı. Hele onu ben hiç yazamazdım. Hem aczim mâni idi hem de ona aşırı derecedeki muhabbetim. Üstadım öldü. Balıkesir'de çıkan Türk Dili gazetesi benden bir yazı istedi. Bu talebi reddedemedim. Kırık dökük bir şeyler yazdım. Teşvik ettiler, cesaret verdiler, nihayet şu mütevazi eser meydana geldi."

Akifnâme'nin sadece kendi yazıları olmadığını belirten Çantay, "İlk zamanlarda üstada dair yazılan hemen bütün yazıları ihtiva etmektedir. O zaman ve ondan sonraki zamanlarda göremediklerim, bulamadıklarım tabii hariç" ifadelerini kullanıyor.

Edebiyat öğretmeni ve yaptığı eğitim faaliyetleriyle tanınan Mahir İz de, "Akifname" adlı eser hakkında kaleme aldığı yazısında, hem Çantay hem de Akif hakkında şöyle diyor: "Üstad Hasan Basri Çantay, Milli Mücadele ve Birinci Büyük Millet Meclisi süresince Mehmed Âkif merhumla geceli gündüzlü arkadaşlık etmiş olması ve bütün fikriyatına, hislerine yakından ilgili bulunması dolayısıyla tarihe, en yetkili kalem olarak 'Akifnâme'yi hediye etmiş oluyor. Yurdumuzun her iki büyük şahsiyetine Cenab-ı Hak'tan rahmetler, mağfiretler niyaz ederken, Mürşid Çantay Bey kardeşimizi de candan tebrik ederiz."

Türk fikir adamlarından Nureddin Topçu da, "Akifnâme'ye Dair" başlıklı yazısında, Akif'i "O koca bir tarihin türbedarıdır" diye tarif ediyor. Topçu, Akif'in Türk edebiyatı ve Türk sanat tarihimizdeki yerine şöyle değiniyor: "Akif'in yeri, derinlikte Yunusların ayakucunda ise, azametle parlaklıkta Fuzuli'lerle Sinan'ların başucundadır. Akif, yalnız yirminci asrın Müslüman-Türk şairi değil, dokuz yüz yıllık tarihimizin en yükseklerde duran terennümcüsüdür."

Erguvan yayınevi tarafından Aralık 2008 tarihinde İstanbul'da yeniden yayınlanan 'Akifnâme'yi, Mekki Yassıkaya hazırladı. Yassıkaya, bu konuda şöyle diyor: "Bu değerli eseri (42) yıldır unutulduğu tozlu raflarda bulup yeniden yayınlanması için beni teşvik eden, gayret gösteren aziz dostum Mustafa Özçelik'e böyle güzel ve anlamlı bir hayra vesile olduğu için şükranlarımı arz ediyorum."

*

Biz Akif hakkında araştırma yapmak isteyen arkadaşlar için yararlı olur düşüncesiyle yapıtta yer alan bazı başlıklardan bahsedelim: "Mehmed Akif'in doğumu ve ailesi", "İstiklal Marşı", "Akif'in resmi hayatı", "Akif vatanperverdi", "Akif'in kıyafeti nasıldı?", "Hangi şairlerin tesirine uydu", "Hangi şairleri severdi", "Milli istiklal marşı nasıl yazıldı? Nasıl kabul edildi?".

Ayrıca, Peyami Safa, Şükûfe Nihal, İsmail Hamî, Orhan Seyfi gibi birçok ünlü ismin Akif hakkında görüşleri sayfalarda yer alıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları