Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Akçaabatlı Ahmed Rasim Zühdü Bey

Akçaabatlı Ahmed Rasim Zühdü''nün kaleme aldığı Marifet-i Bâri ve İsbat-ı Vâcib (Allah Bilgisi ve Allah''ın Varlığını İsbat) adlı eseri, Dergâh yayınlarının Çağdaş İslam Düşüncesi serisinden 2021 yılının Mart ayında yayımlandı.

Süleymaniye Medresesi Kelam ve Felsefe Şubesinde öğrenim gören Ahmed Rasim Zühdü''nün yazdığı ''mezuniyet tezi'', Latin harflerine aktarılarak alanında yayımlanmış kitaplara yeni bir eser olarak gösterilmektedir.

*

Prof. Dr. Fethi Gedikli, 2016 yılının Ekim ayında Mustafa Zühdü (İnhan, Filibe 1880-İstanbul 19 Eylül 1970) Beyin İhsaiyyat-ı Cezaiye adlı eseri hakkında bilgi ararken, tesadüfen Ahmed Rasim Zühdü Akçaabadî ve tezinden haberdar olduğunu belirtmektedir.

O zamana dek bu isme ve eserine dair hiçbir şey duymadığını ve kamuoyunun bilmediğini anlatan Gedikli, bu kitabı Latin harflerine aktarmayı düşündüğünü, konuyu arkadaşları Rıdvan Özdinç ve Ali Adem Yörük''e açtığını, onların da katılımıyla kitabı Latin harflerine aktardıklarını ifade etmektedir.

Memleketi Akçaabat olan Gedikli, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürmektedir: "Nasıl heyecanlanmayayım; Akçaabat ve Türkiye yeni bir şahsiyet ve yeni bir eser kazanıyordu."

Fethi Gedikli, Ahmed Rasim Zühdü''nün bugüne değin kelamcılar arasında bilinen bir yazar olmadığını belirtirken, "Hatta onun varlığından bile bilim âlemi, kamuoyu ve hemşehrileri haberdar değildi. Bu kitabın yayımlanmasıyla ülkemiz yeni bir kelamcı, Akçaabatlılar ise gurur duyabilecekleri yeni bir aydın şahsiyet kazanacaktır." ifadelerini kullanmaktadır.

*

Ali Adem Yörük esere zenginlik katan "Süleymaniye Medresesi''nin Son Risalecilerinden Ahmed Rasim Zühdü''nün Tahsil Hayatına Dair Bir İki Not" düşerken, Rıdvan Özdinç ise "Ahmed Rasim Zühdü''nün İsbat-ı Vâcib Tezi" hakkında bilgi vermekte, eserin önemini anlatmaktadır.

Kitabın sayfa 58''e kadar olan kısmını Prof. Fethi Gedikli hazırlamıştır. 59-103 sayfaları arasındaki bölümü İlahiyat fakültesinde kelam doçenti olan Rıdvan Özdinç, 104-153 arasını aktarma işini ise Dr. Öğretim Üyesi Ali Adem Yörük üstlenmiştir.

*

Kitap okundukça ağır bir dille kaleme alındığı görülmektedir. Bilindiği gibi "İsbat-ı vâcib" din ve felsefenin temel konularından biridir. Tarih boyunca bilginler konu üzerinde durmuş, tartışmalar olmuş ve bu alanda sözlü olsun ya da yazılı olsun geniş bir literatür oluşmuştur.

Ahmed Rasim Zühdü tezini Medhal (Giriş) bölümü hariç dört bâbda kaleme almıştır.

Birinci Bâb''da kelamcıların sisteminde marifet-i ilmiye ve marifet-i ilâhiye meselesini anlatmaktadır. Bir nevi bilgi nazariyesi olarak görülebilir.

İkinci Bab''da Allah''ın varlığını ispat etme konusunda ortaya çıkmış klâsik delilleri tek tek ele almaktadır.

Üçüncü Bab''da Allah-âlem ilişkisini kelamcılara yönelttiği eleştirilerden sonra yeni delillerle ispata çalışmaktadır.

Dördüncü Bab''da "Vücud-ı Bâri''yi fennen isbat etmek mümkün müdür?" başlığı altında bilimin verileri ile ''isbat-ı vâcib'' yapmanın imkanını tartışmaktadır.

Hatime bölümünde de mutasavvıflar içinde İbn-i Arabi''yi temel almaktadır.

*

Üç kafadar arkadaşın bir araya gelerek günümüz Türkçesine kazandırdıkları Marifet-i Bâri ve İsbat-ı Vâcib (Allah Bilgisi ve Allah''ın Varlığını İsbat) adlı bu çalışma, ortak akademik faaliyette bulunmanın iyi bir örneği olarak gösterilebilir.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları