2100 yılına kadar hasret kalacağız 'Böylesi 1880'den bu yana görülmedi

2100 yılına kadar hasret kalacağız 'Böylesi 1880'den bu yana görülmedi
İlkim uzmanlarından 2024 yazı hakkında kritik uyarılar.

Sıcak hava, ülke genelinde etkisini artırarak Şubat ayında sıcaklıkların yükselmesine neden oldu ve doğanın dengesini bozdu. Ağaçlar, normal zamanından önce çiçek açmaya başladı. 1880 yılından beri en sıcak yıl olarak kaydedilen 2023'ün ardından, 2024'te de sıcak hava endişe yarattı ve uzmanlar iklim krizine dikkat çekti.

7b01156d42107a7937a6a8d399a1ac02.jpgİklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yaşanan kış mevsiminin modellerin öngörülerini oldukça şaşırttığını belirtti. "Bunlar daha başlangıç. 2100 yılına kadar sıcaklıkların artacağına dair kanıtlar var" diyen Bozyurt, dünyanın iklim açısından belirsiz bir döneme girdiğini vurguladı.

Hava durumuyla ilgili yapılan son tahminler, özellikle son günlerde artan sıcaklıkların endişe yarattığını gösteriyor. Şubat ayının ortasından itibaren sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve kar yağışının beklenen yerlerde görülmediği belirtiliyor.

4551326-urban-snow-street-fence-bokeh-depth-of-field-lights-winter.jpgMeteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların devam edeceğini bildirdi. MGM'nin 5 günlük hava tahmini raporuna göre, sıcaklıkların batı kesimlerden başlayarak artacağı ve mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Aynı zamanda MGM, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesine dikkat çekti.

ekran-goruntusu-2024-02-26-112832.pngAfyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, 2023'ün en sıcak yıl olarak kaydedilmesinin ardından yaşanan bu sıcaklık artışını El Nino etkisiyle ilişkilendirerek, "Dünya artık bilinmeyen bir bölgeye girdi. İklim artık rayından çıktı" dedi.

Bozyurt, önümüzdeki dönemde sert geçişlerin yaşanabileceğini ancak mart ve nisan aylarının mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini belirtti. 2024 yazının da geçen seneden daha sıcak olacağını ve ekstrem sıcaklıkların yaşanacağını öngördü.

w76d6yo4onlzbkecnw5kwgahxq.jpgBu yıl kış mevsiminde yaşanan sıcaklıkların, hayvanların kış uykusuna yatmakta zorlanmasına ve bal hasadında sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu belirten Bozyurt, iklim krizinin kapıda olduğuna ve sıcaklıkların 2100 yılına kadar artacağına dair kanıtlar bulunduğuna dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.