Yurt dışındaki emekliye büyük kıyak ‘Aralıksız 4 yıl boyunca’

Yurt dışındaki emekliye büyük kıyak ‘Aralıksız 4 yıl boyunca’
Yurt dışında yaşayan ve emekli olan vatandaşların, Türkiye'ye geçici süreyle getirdikleri yabancı plakalı araçların, kesintisiz olarak 4 yıl boyunca ülkede kalabileceği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, 2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden Türk vatandaşları, çifte vatandaşlar veya mavi kart sahipleri ayrıca yurt dışından emekliler dahil kişiler, taşıtlarını Türkiye'de en fazla 730 gün süreyle bulundurabilecekler.

trafik.jpg

MAĞDURİYETE KARŞI DEĞİŞİKLİK

Söz konusu kişilerin 730 gün boyunca araçlarını bulundurabilmelerinin ardından, bu sürenin tamamı kullanılırsa ve tekrar yurt dışından araç getirilmek istenirse kişi ve aracın 185 gün yurt dışında bulunması gerekiyor.

Yurt dışından emekli vatandaşlarsa bu durumda mağdur olabiliyorlardı. Ancak bunun olmaması için ilgili Karar’da değişikliğe gidildi.

trafik-si.jpg

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılacak yeni düzenleme, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yaşayan yurt dışından emekli Türk vatandaşlarına ve Türkiye'de oturum izni almış emekli yabancılara, taşıtlarının sürelerinin dolmasına rağmen, başvuru yapmaları durumunda, araç ve kişinin yurt dışına çıkış yapmasına gerek kalmadan, bu süreleri yeniden alabilme imkanı sağlayacak.

trafikko.jpg

Bu düzenleme sayesinde, yurt dışından emekli vatandaşlar Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtları 4 yıl boyunca kesintisiz olarak ülkede tutabilecekler. Ayrıca, bu haktan yararlanıp taşıtını 4 yıl Türkiye'de tutan vatandaşlar, araçlarıyla 185 gün boyunca yurt dışında kaldıktan sonra, yeniden 4 yıl süreyle Türkiye'ye taşıt getirebilecekler.

trafikkkd.jpg

BÜYÜK BRİTANYA’DAN GELENLERE DE YARAYACAK

Acil durumda Türkiye’ye araçlarıyla birlikte girmek isteyen ancak şartları taşımayan Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliğinde yaşayan kişilere bir aylık süre tanınıyor. Tanınan bu süreden yararlanamayan Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, yeni Karar ile birlikte dahil edilecek. Böylece bu istisnai kolaylıkla Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’ndan gelen kişiler de sınır kapılarında mağduriyet yaşamayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.