Ünlü ekonomist 'tarihte görülmemiş' diyerek açıkladı 'O yatırım aracında büyük felaket yaşanacak'

Ünlü ekonomist 'tarihte görülmemiş' diyerek açıkladı 'O yatırım aracında büyük felaket yaşanacak'
Ünlü ekonomist, o yatırım aracının döviz riskini doğuracağını açıklayarak felaketi açıkladı.

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü KKM hesaplarına yönelik yeni kısıtlamalar getirebileceğini ve böyle bir uygulamaya son verileceğinin altını çizdi. Bunun neticesinde Türkiye tarihinde benzeri görülmemiş bir kur riskinin açığa çıkacağını belirtti.

Türkiye'de rekorları altüst eden dolar, 21 Aralık 2021 tarihinde başlatılan KKM (Kur Sabitleme Mekanizması) sistemiyle bir gecede 8 liranın üzerinde değer kaybetmişti. Fakat, geçen iki yılda dolar kuru, KKM uygulamasına rağmen yüzde 100'den fazla değer kazanarak yeni yıla 30 liranın üzerinde bir giriş gerçekleştirdi.

Son olarak KKM uygulaması 2024 yılının sonuna kadar uzatılmıştı. Eylül ayında bankaların uygulayacağı asgari faiz oranının kaldırılmasının ardından yeni yılla birlikte bankalar, TCMB tarafından belirlenen politika faizinin yüzde 85'i oranında minimum faiz ödeme yükümlülüğüne uyulmasına karar verildi.

serbest-piyasada-doviz-fiyatla-1704432368-nijhyt.webp

“FELAKETİ BERABERİNDE GETİRDİ”

Kur Korumalı Mevduat önemli açıklamalarda bulunan Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, daha önceden KKM’nin büyük bir bela olduğunu söylerken, asıl felaketin uygulama bittiğinde yaşanacağına dair sözleri ile KKM'nin potansiyel sorunlarına ayak basmıştı.

Aktaş, son makalesinde, dövizden dönüşümlü KKM uygulamasına aniden son verilmesi neticesinde uygulamada bulunan paranın büyük bir kısmının döviz tevdiat hesaplarına yönlenebileceğini belirtti. Aktaş, bu durumun Türkiye tarihinde benzerine rastlanmamış bir kur riski oluşturabileceğinin ise altını çizdi.

65b623bc9c7e21c733e649a8.jpg

KKM'DE YENİ KISITLAMALAR YOLDA

Uzmanlara göre, KKM'deki azalan değerin önemli bir durumu işaret ettiği vurgulanırken, bu değerin çoğunluğunun TL dönüşümlü KKM'lerde olduğu belirtiliyor.

Ekonominin alanında uzman bir isim, mevcut KKM stokunun büyük bir kısmının dövizden dönüşümlü hesaplarda olduğunu aktarırken, ilerleyen günlerde Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü KKM hesapları için yeni kısıtlamalara imza atacağı söyleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.