TÜRK-İŞ Başkanı açıkladı ‘Asgari ücrette bir ilk olacak’ 'Daha önce böylesi görülmedi'

TÜRK-İŞ Başkanı açıkladı ‘Asgari ücrette bir ilk olacak’ 'Daha önce böylesi görülmedi'
2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Sorusuna ve görüşmelerde bir ilk olacak gelişmeyi TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay açıkladı. İşte haberin detayları…

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde 2’si kadın 2’si erkek olmak üzere toplamda 4 işçiye yer alacaklarını açıkladı. Bu uygulama asgari ücret görüşmelerinde bir ilk olarak tarihe geçti.

TÜRK-İŞ Genel başkanı Atalay, 2024’te geçerli olacak olan asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlayacağını dile getirdi.

Asgari ücretin belirlendiği bu görüşmelerde, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret tespit Komisyonu yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu görüşmelere sadece 1 işçi katılabiliyorken, bu yıl alınan kararla birlikte 2024 asgari ücret görüşmelerine 4 işçi katılacak.

Bu 4 işçinin her biri farklı alanlarda çalışan işçilerden seçilecek. Böylelikle farklı iş gruplarında çalışan milyonlarca işçi daha iyi temsil edilebilecek.

ASGARİ ÜCRETTE ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Zam oranının yüzde 40 şeklinde belirlenmesi halinde 2024 yılında asgari ücretin 15 bin 962 lira 80 kuruş olacağı söyleniyor.

Yüzde 45’lik zam oranının kabul edilmesi durumunda ise 16 bin 532 lira 90 kuruş seviyesine yükselecek.

Son olarak yüzde 50 zam oranının kabul edildiği senaryoda ise milyonlarca insanı yakından ilgilendiren ücret 17 bin 103 lira olacak.

BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret tespit komisyonunda ilk kez yer alacak işçilere ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"Her zaman söylediğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek bizim için en temel ilke olacak. Bu şekilde bir planlama içerisindeyiz inşallah. Tabii ki her tarafı dinleyeceğiz. Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Sosyal diyalog mekanizmasıyla bu şekilde harekete geçeceğiz. Ben katkı getireceğine inanıyorum. Çalışma hayatıyla ilgili sorunlar varsa biz de bu sorunları çözmek için gayret edeceğiz, daha müreffeh bir ülke için."

İlgili Haberler
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum