Sıfır araç alacaklar dikkat! Yargıtay'dan flaş karar' Sizin de başınıza gelebilir

Sıfır araç alacaklar dikkat! Yargıtay'dan flaş karar' Sizin de başınıza gelebilir
Yargıtay'ın aldığı emsal niteliğindeki karar, bir vatandaş ile bayi arasındaki anlaşmazlığa noktayı koydu.

Sabah'ta yer alan habere göre, İstanbul'da bir vatandaş, 2016 yılında 193 bin 494 Euro bedelle satın aldığı sıfır araçta yaşadığı arıza sonrasında önceki aracını 13.300 Euro ek ödeme yaparak takas etmişti.

Ancak, yeni aldığı araç da yaklaşık 2 yıl sonra motor arızası yaşadı ve tüketici, ayıplı olduğunu belirterek aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebiyle dava açtı.

AYIPSIZ MİSLİYLE DEĞİŞTİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme, aracın üretim hatası nedeniyle ayıplı olduğunu ve tüketicinin bu duruma katlanma yükümlülüğünün olmadığını belirledi. Dolayısıyla, tüketiciye haklılık verilerek aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesine karar verildi.

mcm-1238-ml-01-1362x910.jpgAncak, bayi bu kararı kabul etmeyerek istinafa başvurdu. İstinaf mahkemesi ise tüketicinin kullanım kaynaklı olmayan ve yüksek maliyetli bir arızaya katlanmasının beklenemeyeceğini vurgulayarak tüketici lehine karar verdi.

YARGITAY ONADI

Son olarak, dosya Yargıtay'a gitti ve Yargıtay da istinaf mahkemesinin kararını onayladı.

Kararda tüketicinin ürünün ayıplı olması durumunda kullanabileceği seçimlik haklarının hatırlatıldığı ve tüketiciye, ayıplı ürünün ücretsiz onarılması veya ayıpsız misli ile değiştirilmesi seçeneklerinden birini kullanma hakkı tanındı.

ekran-goruntusu-2024-04-13-101801.pngBu karar, tüketicilerin haklarını koruyan bir emsal niteliği taşıyor ve benzer durumlarda tüketicilere yol gösterici bir rol üstleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.