SGK uzmanı İsa Karakaş çok net konuştu 'Milyonlarca emeklinin beklediği zam için tarih verdi

SGK uzmanı İsa Karakaş çok net konuştu 'Milyonlarca emeklinin beklediği zam için tarih verdi
Milyonlarca emeklinin merakla beklediği seyyanen zamda SGK uzmanı İsa Karataş en net rakamı açıkladı.

Milyonlar, emekli ikramiyeleri ve seyyanen zam konularındaki gelişmelere büyük bir ilgiyle odaklanıyor. SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, kulislerde dolaşan iddiaları tek tek sıraladı. Peki, emekliye ne kadarlık bir seyyanen zam gelecek? İşte tüm detaylar…

Emeklilere yönelik bayram ikramiyelerinin toplamda 6 bin TL olarak duyurulması, ancak yaklaşık 16 milyon emeklinin ikramiye tutarlarının artırılması ve seyyanen bir zam talep ettiği belirtiliyor.

1x-1.jpgSGK Başuzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber'de konuyla ilgili detayları paylaşarak, kulislerde dolaşan iddialara da değindi:

"Emeklilik ikramiyesinin en düşük emekli maaşına endekslensin veya asgari ücrete endekslensin şeklinde farklı görüşler bulunmakta. Bazıları ikramiyenin 10.000 TL, bazıları ise 17.000 TL olması gerektiğini savunuyor.

368ba14a1-bhrq.jpgEmeklilerle ilgili 67 farklı partiden gelen teklifler bulunmakta. En düşük emekli maaşının asgari ücret kadar, yani 17 bin TL olması gerektiği dile getiriliyor. Şu an için konuşulan ise 3.000 TL'lik bir ikramiye. Ancak bu rakamın duruma göre 4 bin TL veya 5 bin TL'ye kadar artabileceği belirtiliyor." dedi.

SEYYANEN ZAM GÜNDEMDE

Karataş, seyyanen zammın gündemde olduğunu ifade ederek, "Anket sonuçlarına göre ani bir seyyanen zam gelmesi de gündemde. Ancak bu durumda da karamsar olmamak gerektiği vurgulanıyor, çünkü bir hafta uzun bir zaman dilimi.

2023-emekli-promosyon-kampanyalari-navo.jpgHaksızlık yapılmaması gerektiğini düşünenler var. Daha uzun süre çalışıp daha yüksek prim ödeyenlerin haklarının korunması önemli. Örneğin, bir çalışan 3.600 gün prim ödüyorsa, daha az süre çalışmış birinin maaşıyla eşitlenmesi adil bulunmuyor. Bu durumda, aradaki fark sürekli olarak kapanır." ifadelerinde bulundu.

İsa Karataş, "Farkın daraldığı durumlarda, her ay kesilen miktar da önem taşıyor. Farklı kesintiler yapılarak, 3.000 TL kesilenle 20.000 TL kesilenin, 30 yıl boyunca kesilenle 10 yıl boyunca kesilenin aynı noktada olduğunu varsaymak sosyal güvenlik sistemini iflasın eşiğine getirebilir.

"EN FAZLA OLACAK ŞEY... "

En düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi, 7.000 liralık bir seyyanen zammın mümkün olmadığı anlamına geliyor. Ayrıca, verilen vaatlerin yerine getirilmesi de pek mümkün değil, çünkü temmuzda 8.000 lira olan maaşın 12.000 TL'ye yükseltilmesi zaten imkansız." ifadelerinde bulunarak, "En fazla olabilecek şey, maaşların açlık sınırına yaklaştırılması olabilir.

1040911698-0-63-1201-738-1920x0-80-0-0-c028f120bb8da2ec2e3a9680c4b61631.jpgTÜM ARTIŞLARIN EMEKLİLERE YAPILMASI GEREKİYOR

Seçimler yaklaşırken, emekli maaşlarının açlık sınırının altında olmadığı belirtilebilir, bu nedenle beklentim en fazla 4.000 veya 5.000 liralık bir seyyanen zamdır.

Bu artış yapıldığında, sadece 10.000 TL olan maaşların 14 bin veya 15 bin liraya çıkarılması, makas sorununa yol açacağından, bu artışın tüm emeklilere yapılması gereklidir." diye açıkladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.