Selektörle radar uyarısında bulunmak ceza sebebi mi? Uzman isim konuya açıklık getirdi

Selektörle radar uyarısında bulunmak ceza sebebi mi? Uzman isim konuya açıklık getirdi
Ramazan Bayramı'nda yapılan trafik denetimlerinde bazı sürücüler diğer sürücülere selektör yaparak radar uyarısında bulunması ve bu sürücülere 690 TL para cezası kesilmesi gündem olmuştu. Uzman isim Dr. İbrahim Can konuya açıklık getirdi.

9 günlük bayram tatilinde özelliklede sosyal mecralarda gündem olan bir olay meydana gelmişti. Düzce'de birçok noktaya gece ve gündüz 'Radar' sistemi kurulmuş, trafik ekipleri bayram tatili boyunca denetimler gerçekleştirmişti.

Radar noktalarının bazı sürücüler tarafından karşı yönden gelen sürücülere selektör yaparak bildirildiği tespit edilmiş, bunun üzerine radar aracının bulunduğu noktanın ilerisine trafik polisleri tarafından ikinci bir denetim noktası koyulmuş, selektör yaparak karşı yönden gelen sürücüleri radar konusunda uyaran araçlar bu ikinci noktada durdurulup para cezası kesilmişti.

Söz konusu denetimlerde 66 sürücüye 690'ar TL idari para cezası yazılmıştı. Sürücüler, cezalar karşısında şaşkınlık yaşarken sosyal medyaya da düşen bu olay hakkında bir çok tartışma yaşandı.

istanbul-surucuye-selektorle-radar-uyari-40374-1.jpg

YARDIMLAŞMA OLARAK ALGILANIYOR

Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Can, konuyla ilgili olarak bazı açıklamalarda bulunarak vatandaşın kafasındaki soruları yanıtladı. Can konuyla ilgili olarak “Sürücüler, birbirlerine burada radar uygulaması var diyerek, selektör yaparak haber veriyorlar. Bu bir tür yardımlaşma olarak algılanıyor toplumda ama bu selektörün, yani uzun farların yakılıp kapatılması şeklindeki eylem, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 127'nci maddesine aykırı. Bundan ötürü idari para cezası kesilebilir. Ama trafik polisinin ceza kestiği kanun maddesi 51'e 5 veya diğerleri ise bu usule aykırı olacaktır” İfadelerini kullandı.

istanbul-surucuye-selektorle-radar-uyari-40374-2.jpg

MEVZUAT MADDELERİNİN TOPLUM YARARINA KULLANILIR

Dr. İbrahim Can konuyla ilgili mevzuatın vatandaşın yararına kullanılması gerektiğine değilnerek, “Kanunların koyulma amacı toplumsal düzeni sağlamaktır. Bu kanunlara dayalı olarak da toplumdaki devlete duyulan güven ve huzur ortamının da bozulmaması gerekir. O nedenle mevzuatta yazan maddenin doğrudan alınıp, belki kötü niyetli diyebiliriz, belki suiistimal edilerek diyebiliriz, toplum yararına aykırı bir şekilde kullanılmaması gerekir.” Şeklinde konuştu.

istanbul-surucuye-selektorle-radar-uyari-40374.jpg

BÜYÜK İHTİMALLE İTİRAZLAR KAZANILACAKTIR

İdari para cezası kesilen sürücülerin emsal kararı da kullanarak itiraz etmeleri gerektiğini belirten Dr. İbrahim Can, “Usulen öncelikle cezayı indirimli olarak süresi içerisinde ödemeleri ardından da Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz yoluna gitmeleri gerekiyor.

Büyük bir ihtimale de bu itiraz kazanılacaktır. Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin 2014 yılında da bir emsal kararı bulunuyor" İfadelerini kullanarak konuşmasını bitirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.