Sadece 3 şartı var B sınıfı sürücüler A1 sınıfı motosiklet kullanabilecek

Sadece 3 şartı var B sınıfı sürücüler A1 sınıfı motosiklet kullanabilecek
Karayolları Trafik Yönetmelik Değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85 inci maddesine eklenen fıkra, B sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin A1 sınıfı motosiklet kullanabilmesi için gerekli koşulları ve işlemleri belirlemektedir. Buna göre, B sınıfı sürücü belgesi ile A1 sınıfı motosiklet kullanmak isteyenlerin;

  • B sınıfı sürücü belgesine en az 2 yıl sahip olmaları,
  • İki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımaları,
  • Son beş yıl içinde sürücü belgelerinin geri alınmamış olması gibi şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, bu şartları taşıyanlar için özel bir direksiyon eğitimi dersi ve uygulama sınavı düzenlenmiştir. Bu eğitimi ve sınavı başarıyla tamamlayanlara Millî Eğitim Bakanlığı tarafından A1 sınıfı sertifika verilmektedir.

Bu sertifika, ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere, ülkemizde A1 sınıfı motosikletleri kullanma yetkisi vermektedir. Bu yetki, sürücü belgesi sistem kayıtlarına kod olarak işlenmekte, ancak sürücü belgesi üzerine yazılmamaktadır. Sertifika sahipleri, istemeleri halinde 2 yıl içinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Bu yetkiyi kaybeden ya da sürücü belgesi geri alınan kişilerin kodları ise otomatik olarak iptal edilmektedir.

Bu Yönetmelik, yayım tarihinde yürürlüğe girmiş olup, İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları tarafından birlikte yürütülmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.