Ne düşündüğünüze dikkat edin! Bu kask takanın zihnindekileri okuyor

Ne düşündüğünüze dikkat edin! Bu kask takanın zihnindekileri okuyor
Bilim insanları, yapay zeka teknolojilerini kullanarak başına takılan kişinin zihnini okuyabilen bir kask tasarladı.

Sydney Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zeka (AI) teknolojileriyle beyin dalgalarından düşünceleri okuyan ve metne dönüştüren bir kask geliştirdi. Kaskı takan kişilerin zihni yüksek oranlarla doğru şekilde okunabiliyor.

DENEY GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Öncelikle sensörlerle dolu kaskı başlarına takan katılımcıların önlerindeki rastgele metni okumaları sırasında AI sensörleri tarafından beyin dalgaları takip ediliyor. Bu esnada yapay zeka beyin dalgalarını okuyup metne dönüştürerek sunuyor.

zihin-okuyankaskk.jpg

Kişilerin EEG kayıtları kaskın zihin okuma yeteneğini gözler önüne seriyor. DeWave adlı bir yapay zeka modeli sayesinde metne dönüştürülen düşünceler araştırma ekibini umutlandırdı.

ZİHİN OKUMA PERFORMANSI SERGİLEDİ

UniLAD’in haberine göre deney kapsamında katılımcılardan birinin başındayken zihnini okuyan kask, “Öğleden sonra! İyi misin? Kapuçino, ekstra shot. Espresso” şeklinde bir çeviri yaparak zihin okuma performansı gösterdi.

Yapılan deney çalışmalarına 29 kişi katıldı. BU kişiler üzerinde denenen kaskın başarı yüzdesi, yüzde 40 olarak ölçüldü.

MALİYETİ DAHA DÜŞÜK

Beyin sinyallerini çıkarıp dile çeviren daha önce kullanılan teknolojilerde, ya Elon Musk'un Neuralink'i gibi elektrotların beyne yerleştirilmesi için ameliyat yapılması gerekebiliyor ya da daha pahalı ve günlük yaşamda pratik kullanımı olmayan bir MRI makinesinde tarama yapmak gerekiyordu.

zihin2.jpg

Ancak bu kask sayesinde hem kolay kullanım imkanı sağlanıyor hem de ek yardımlara ihtiyaç duymadan beyin sinyallerini kelimelere dökebiliyor. Böylece maliyeti düşük oluyor ve daha hafif, pratik olarak kullanıma fırsat tanıyor.

ARAŞTIRMA EKİBİ ÇALIŞMANIN HEDEFLERİNİ BELİRLEDİ

Ekip zihin okuyan kask üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Kaskın ilerleyen zamanlarda daha fazla gelişmesini isteyen ekip, isabetlilik başarı oranını yüzde 90’a kadar çekmeyi planlıyor.

DeWave yapay zeka modeli, beyin dalgalarını çok sayıda EEG verilerine dayalı büyük dil modelleri (LLM) kullanarak yazıya döküyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.