Mutfağımızın demirbaşı

Bu yıl çöl sıcaklarıydı, Libya sıcaklarıydı derken kavurucu bir yaz geçirdik.

Tam da havalar yavaş yavaş serinlemeye başladı diyorduk, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcak günlerin tekrar geri geleceğini ve mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıkladı. Eh bizler de buna göre önlemimizi alırız.

Neyse bugün sizlere, yaz kış mutfağımızdan eksik etmediğimiz kökeni Asya olan soyu defnegillerden gelen tarçından bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi aromatik hoş kokusuyla tatlılarımıza, boza, sahlep ve bitki çaylarımıza eşlik eden tarçın evlerimizin bir köşesinde her zaman yer almıştır.

Sağlık adına adeta mucize bir besin ve tattır.

Yaptığım araştırmada derlediğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tarçın zengin besin değeri ile her şeyden önce gerçek bir antioksidandır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, hastalıklara karşı savaşır. Tek bir çay kaşığı ölçüsünde bile sağlık taşıyan tarçın, lezzetiyle olduğu kadar yararlarıyla da tatmin edicidir. Yüksek tansiyona kadar birçok sorunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Yapılan araştırmalara göre tarçın, ölçümlenen en yüksek antioksidan oranına sahip besindir. Bu sayede oksidatif hasarlara karşı vücudu korur ve vücudun erken yaşlanmasını önler.

Özelliklerinden biri de bağırsak hareketlerinde yaşanan sorunlar için tarçın iyi bir kurtarıcıdır. Bağırsaklarda meydana gelen mantar ve bakterilerle savaşan tarçın, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine de iyi gelir.

Kan şekerinin düşmesi insanlar için büyük bir problemdir. Çünkü kan şekeri düştükçe kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder, konsantrasyon bozukluğu çeker. İyi bir kan şekeri düzenleyicisi olan tarçın, şekeri dengeleyerek kişinin güne daha dinç ve enerjik başlamasını sağlar.

Kan şekerini düzenlemesi olası tatlı krizlerinin de önüne geçer. Ayrıca tokluk hissi veren tarçın, yiyeceklerin daha yavaş parçalanmasını sağlayarak açlık hissini azaltır. Yemek yeme isteğini azaltan tarçın sayesinde kişi ideal kilosunu koruyabilir.

*Kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltır,

*Hafızayı güçlendirerek kişinin Alzheimer’a yakalanma riskini düşürür,

*Nöronları ve motor duygusal aktiviteleri koruyarak parkinsonun önlenmesine yardımcı olur.

*Adet ağrılarının şiddetini hafifletir,

*Migren ağrılarını azaltmaya yardımcı olur,

*Ağız kokusunu önler.

*Özellikle kas ağrısı, premestrüal ağrı ve yaşa bağlı ağrıları yönetmekte etkilidir.

*Yüksek kan kolesterolünü, yüksek kan trigliseitini ve hatta yüksek kan basıncını düşürücü etkisi vardır.

*Bir faydası da diş ağrısına iyi gelmesidir.

Mutfağınızın demirbaşı tarçının faydalarını bir kez hatırlatmış oldum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları