Masum yalanlar

İçinden çıkamayacağı durumlarda karşıdaki kişilere zarar vermeyecek şekilde beyaz yalan diyerek tabir edilen masum yalanlar söylenebilir. Küçükken söylenen masum yalanlar daha sonra büyünce masum yalanlara dönüşüyor. Küçükken söylediğimiz masum yalanları bir hatırlayalım isterseniz.

Anne veya babası sınavdan kaç aldığını sorduğunda eğer kötü not almışsa çocukların verdiği cevap hep aynıdır: “Yazılılar daha okunmadı ki!”

Gününü oyun oynayarak veya bilgisayar başında geçirdikten sonra okula giden çocuklar, öğretmenleri ödevleri kontrol ederken hep aynı bahaneyi söyler: “Şey, öğretmenim elektrikler kesildi.” Bir de bazı çocuklar vardır: “Öğretmenim, sular kesildi” der. Elektriklerin kesilmesine peki de suların kesilmesi ne ola ki!

Arkadaşıyla anlaşmazlığa düşüp kavga etmiş bir çocuk eve geldiğinde direkt odasına kaçar. Annesi sorduğunda ise cevap hazırdır: “Kapıya çarptım anne.”

Bir de çocuklar annelerinden cips, kola gibi yiyecekler istediğinde annelerinin kızacağını iyi bilirler. Bunun için de kılıfları hazırdır “Ben istemiyorum ki, canım istiyor.”

Televizyonda sevdiği bir çizgi var fakat annesi televizyon programı izlemek istiyor. Çocuklar hemen kumandayı saklar ve anneleri sakladıkları yere yaklaştığında: “Oraya saklamadım anne, orada değil!” der.

Anne veya babası çocuğa bir oyuncak almıştır ve arkadaşı sürekli onunla oynamak istiyordur. Bu durumda da çoğu çocuğun verdiği tepki aynı: “Olmaz, pili bitiyor…”

Annesinin sevdiği bir eşyayı kıran bir çocuk annesinin vereceği tepkiden korkar ve direkt şunu söyler: “Ben yapmadım, kendisi oldu…”

8. Bir masum yalan daha: Arkadaşıyla veya kardeşiyle atışırken, kardeşi saçını çektiğinde veya canını acıtmaya çalıştığında onu sinir etmek için: “Acımadı ki, acımadı ki...”

Okulda canı sıkılan ve kaçıp eve gelen bir çocuğun annesi sorduğunda verdikleri cevap da hiç değişmez: “Ders boştu.”

Sınavdan kötü alan annesi kızdığında kendini hep şöyle savunur: “Ama anne sınıftaki herkes kötü not aldı.”

Tatil bittikten sonra okulun ilk günü sınıfa gelen çocuklara öğretmenleri sorar: “Tatilde ders çalıştınız mı bakalım?” Tüm çocuklardan tek bir ses çıkar: “Evet öğretmenim!”

Okula gitmek istemeyen bir çocuğun bahanesi her zaman hazardır: “Anne midem bulanıyor, bugün okula gitmesem?”

Arkadaşlarıyla dışarıda oynamak için dışarı çıkmaya çalışan çocuğa annesi, “Ödevlerini bitirdikten sonra gidebilirsin” dediğinde çocukların masum yalanı: “Bugün ödevim yok.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları