Midye severlere kötü haber 'İçinden çıkanlar hayrete düşürdü

Midye severlere kötü haber 'İçinden çıkanlar hayrete düşürdü
Uzman isimden boğaz midyesine karşı kritik uyarılar.

İstanbul Boğazı'nın Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye numunesinin %73'ünde mikroplastik tespit edildi. Uzmanlar, insan sağlığı için tehlike oluşturan bu durum hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr.Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, "Marmara Bölgesi ve özellikle Marmara Denizi'nden ve kirli bölgelerden elde edilen midyelerde, mikroplastik ve kontaminasyonun daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto3.jpgMidyeciler, İstanbul'da Boğaz, Karadeniz ve çiftlik midyelerinin tercih edildiğini belirtirken, uzun süredir bu işi yapan Erdal Erdoğan, "Midye, kıyı bölgelerinde daha kirli olduğu için kıyıda değil, derin sularda tutulmalıdır. Bu şekilde sorun oluşturmayacağını düşünüyoruz" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye numunesinin %73'ünde mikroplastik bulunduğu ortaya çıktı.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto2.jpgUzmanlar, çevresel etkenler ve deniz kirliliğinin bu duruma neden olduğunu belirterek, midyenin güvenilir kaynaklardan tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sanayileşmenin ve kentleşmenin daha az olduğu bölgelerden temin edilen deniz ürünlerinin tercih edilmesi çağrısında bulundular.

Dr. Ayla Ünver Alçay, doktora çalışması hakkında bilgi verirken, "Rumelikavağı'ndan, Sarıyer ve limandan işlem görmemiş midye numuneleri alındı ve mikroplastik varlığı araştırıldı. Bu çalışma sonucunda, İstanbul Boğazı'ndan elde edilen midyelerin %73'ünde mikroplastik tespit ettik. Elde ettiğimiz mikroplastiklerin mikroskobik görüntülerini uluslararası bir dergide yayınladık" dedi.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto4.jpgDr. Alçay, "Deniz kirliliği arttıkça mikroplastik miktarının da arttığını gözlemliyoruz. Temiz sulardan elde edilmeyen midyelerin yüksek miktarda mikroplastik içerebileceğini biliyoruz. Üretim ve işleme aşamalarında hijyen kurallarına uyulmaması durumunda da plastik kontaminasyonları oluşabilir. Bilinmeyen menşeili ve uygun olmayan şartlarda satılan midyelerin tüketilmemesi gerektiğini vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto5.jpgMikroplastiklerin sağlık üzerindeki zararları hakkında konuşan Dr. Alçay, "En çok poliamid türü mikroplastiği tespit ettik. Bu plastiklerin sağlık üzerinde birçok zararı bulunmaktadır. Plastiğin içerisinde bulunan boya ve toksik bileşenler sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, mikroplastiklerin deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda karaciğerde, böbrek dokusunda ve üreme sisteminde ciddi hasarlara yol açtığı gözlemlenmiştir" şeklinde konuştu.

Tüketicilere önerilerde bulunan Dr. Alçay, "Midyenin menşeini sormaları ve temiz, hijyenik ortamlarda satılan ürünleri tercih etmeleri önemlidir. Üretim ve satış şartları da dikkate alınmalıdır. Midye kıyı bölgelerinde değil, derin sularda tutulduğu sürece güvenli olacaktır" dedi.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto7.jpgAncak, bazı midyeciler durumu reddederek herhangi bir problem olmadığını savundu. Sefa Doğan, "Boğaz midyesi de Karadeniz midyesi de aynıdır. Kirlilik diye bir şey yok. Millet her şeyi abartıyor" şeklinde konuştu.

bogaz-midyesinde-mikroplastik-uyarisi-6803-dhaphoto1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.