Meteorolojiden sağanak yağış ve toz taşınımı uyarısı: Gökten adeta çamur yağacak!

Meteorolojiden sağanak yağış ve toz taşınımı uyarısı:  Gökten adeta çamur yağacak!
22 Nisan 2024 Pazartesi günü vatandaşları bekleyen hava durumu raporunu Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıkladı.

Meteoroloji tarafından yapılan hava durumu açıklamasına göre, Farklı illerde yaşayan vatandaşlar birbirinden farklı hava durumlarıyla karşı karşıya kalacaklar.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafınca hava sıcaklığı 2-6 derece artması beklenirken, bazı illerin sağanak yağış ve toz taşınımı ile karşı karşıya kalacağına dair uyarılarda bulunuldu.

Kuzey ve batı kesimlerde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava beklenirken, Marmara'nın batısı, Kıyı Ege, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinin iç ve yüksek kesimlerinde, Manisa ve Antalya'nın kuzeybatısı ile Balıkesir, Bursa ve Yalova çevrelerinde yerel olarak sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanak yağışlar öngörülüyor.

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı: Çamur yağacak - Resim: 1

O BÖLGELERE ADETA ÇAMUR YAĞACAK!

Ayrıca, Marmara'nın batısı, Güney ve Kıyı Ege ile Batı Akdeniz'de toz taşınımı bekleniyor.

MARMARA BÖLGESİ

İstanbul, Balıkesir'in kuzey ve batısı, Çanakkale'nin güney ve doğusu sabah saatlerinde kısa süreli ve yerel sağanak yağışlarla geçeceği açıklanırken, gece saatlerinden itibaren ise bölgenin batı kesimleri, Bursa ve Yalova çevrelerinde sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanaklar beklediğine dair açıklamalar yapıldı.

EGE BÖLGESİ

Muğla ve Aydın'ın kıyı kesimleri ile akşam saatlerinde İzmir ve Manisa çevrelerinde yerel sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanaklar öngörülüyor.

AKDENİZ BÖLGESİ

Antalya'nın kuzeybatı çevrelerinde öğle saatlerinden sonra yerel sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanaklar bekleniyor.

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı: Çamur yağacak - Resim: 2

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

Bolu, Düzce, Sinop ve Zonguldak'ta parçalı ve az bulutlu bir hava öngörülüyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ

Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinin iç ve yüksek kesimlerinde öğle saatlerinden sonra yerel sağanak yağışlar bekleniyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu bir hava öngörülüyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, toz taşınımı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı: Çamur yağacak - Resim: 3

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı: Çamur yağacak - Resim: 4

22-nisan-metoo.jpg

toz-tasinimi.jpg

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı için Meteoroloji Genel Müdürlüğü sık sık uyarılarda bulunurken birçok vatandaş bu kavramı duyunca kafası karışabiliyor.

Toz taşınımı olayı atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etmesi veya taşınma sürecini ifade etmektedir. Bu atmosferden kendisini dışarıya atan toz partikülleri rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisiyle atmosferde taşınması söz konusu olabiliyor.

Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı

Genellikle çöllerde ve kuru arazilerden kaynaklı meydana gelen toz fırtınalarıyla ilişkilendirilebiliyor. Ancak sanayi, tarım faaliyetleri veya araç trafiği gibi insan faaliyetleri de toz taşınımına etki edebiliyor.

Kısaca yerde bulunan tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması olarak tanımlanabilir. Atmosferdeki en baskın aerosol çeşitlerinden bir tanesi olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), Dünya ekosistemi için büyük önem taşır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.