Kredi kartında o paralar iade edilecek 'Bilinmeyen detay ortaya çıktı'

Kredi kartında o paralar iade edilecek 'Bilinmeyen detay ortaya çıktı'
Kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. Birçok kişi yüksek kart aidatlarından şikayetçi olurken, bu konuda çözüm arayışlarına girdi.

Kart aidatı ücretleri, kartın özelliğine ve bankaya göre değişmekle birlikte genellikle 600 lirayı aşıyor.

Ekstreyi kontrol edenler, bu yüksek tutarları görünce şaşırıyor, kontrol etmeyenler ise farkında olmadan aidat ücretlerini ödüyor. Fakat ekstreyi kontrol etmeniz büyük önem taşıyor. Eğer kesilen aidat ücretinin fazla olduğunu düşünüyorsanız bankanızla iletişim kurarak paranızın iadesini alabilirsiniz. Bunun yanı sıra,

Kredi ve kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte, bu alandaki hacimler de önemli ölçüde arttı. BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı hacmi 19 Ocak 2024 itibarıyla 1 trilyon 172 milyar lira olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu tutar 459 milyar liraydı, yani bir yıllık artış yüzde 155'e ulaştı.

Ülkede yaklaşık 35 milyon banka müşterisi bulunmakta ve toplamda 118 milyon kredi kartı kullanılmaktadır. Ortalama olarak her bir kişiye üç kredi kartı düşmektedir. Bu durumda, vatandaşlar ile bankalar arasında en çok sorun, her yıl tahsil edilen kart aidatları nedeniyle yaşanmaktadır. Özellikle 'Şikayetvar' gibi platformlarda yüzlerce şikayet bu konuyu dile getirmektedir.

Kredi kartları, birçok kolaylık sağlamasına rağmen, banka müşterileri yıllık olarak alınan aidatlar nedeniyle rahatsızlık duymaktadır. Kart aidatları oldukça yüksek olabilmekte ve bu durum banka müşterilerini rahatsız etmektedir. Kartın özelliğine ve bankaya göre değişmekle birlikte, 1.000 liraya varan rakamlar ödenmektedir.

0x0-kredi-karti-nakit-avans-kalkti-mi-2023-kredi-kartindan-nakit-avans-kullanimi-hakkinda-yeni-duzenleme-1684411932928.jpg

Bu gibi durumlardan kurtulmanın mümkün olduğu belirtilmektedir. Resmi Gazete'de yayımlanan "Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin tebliğ"e göre, bankalar yıllık üyelik ücreti ve benzeri adlar altında ücret talep etmeyen kredi kartı sunmak zorundadır. Yani bankalar, aidatsız kredi kartları sunmakla yükümlüdür ve tüketicilerin bu hakları olduğu vurgulanmaktadır.

Kart aidatlarından kurtulmanın bir yolu da kartı değiştirmektir. Limit aynı kalsa bile, bankalar, tüketicilerin yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartlarını, aidatsız olanlarla değiştirme taleplerini kabul etmek zorundadır. Borcunuz olsa dahi kredi kartınızı iptal ettirebilmeniz mümkündür.

62b5d2ba-resizedscaled-1020to574.jpg

Ayrıca, banka kartları ve sanal kredi kartlarından da yıllık üyelik ücreti tahsil edilememektedir. Hareketsiz kredi kartlarındaki aidatlar en fazla 12 ay bekletilebilir ve 12 ay sonunda tahsil edilemezse kartlar iptal edilmek zorunda olup paranızı geri alabilirsiniz. Kredi kartı kullanıcılarının aidatsız kredi kartı seçeneklerini göz önünde bulundurmaları önerilmektedir.

Son olarak, asgari ödeme tutarını ödeyen kredi kartı kullanıcılarının dikkat etmeleri gerekmektedir. Asgari ödeme tutarı ödemek, daha fazla faiz ödenmesine neden olabilir. Kredi kartı borçlarının zamanında ödenmesi finansal sağlık açısından önemlidir.

ipsos-kredi-karti.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.