Konut fiyatları neden düşmüyor Uzmanı altındaki nedeni açıkladı

Konut fiyatları neden düşmüyor Uzmanı altındaki nedeni açıkladı
Kent planlamacısı Buğra Gökçe, konut piyasasında fiyatların neden düşmediğine dair önemli bir açıklamada bulundu.

Kent planlamacısı ve Eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, konut fiyatlarının düşmeyişine dair altındaki nedenleri madde madde listeledi. Gökçe’nin “Konut satışları düşüyor ancak fiyatları düşmüyor. Neden?” başlığı ile paylaşımı şöyle:

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞMÜYOR?

"Konut piyasası, 30 ayda en kötü günlerini yaşıyor ancak fiyatlar düşmüyor. Reel fiyat artışı yüzde 6,5 oldu. Yüksek enflasyona rağmen artış devam ediyor ama reel konut fiyat artış hızı azalmakta. İnşaat maliyetleri de artış göstermeye devam ediyor. Maliyetinin artması fiyatlarının da artışına yansıyor. Yakın zamanda inşaat maliyetlerindeki artış sebebi ile konut üretiminin azalacağını, böylece konut fiyatlarına baskı yapacağını söyleyebiliriz.

konut.jpg

Talep tarafında bir yavaşlama var. Milletimizin ise parası yok. Yüksek sermaye sahibi bir azınlık haricinde konut alabilmek mümkün değil. Bu günlerde 2,5 milyon TL'lik konut kredisinin taksiti kamu bankalarında 98 bin TL. Bu ödemeyi yapabileceklerin sayısı kısıtlı olduğu için talep daralmış halde. Dar talep olmasına rağmen fiyatlarda iyileşme olmuyor. Önümüzdeki zamanlarda konut satışlarındaki azalma nedeniyle kiralarda yükselme beklenebilir.

Konut alınamadığı için kiralık evde de talep yükselecektir. Aynı politikaların rant odaklı devam etmesi durumunda Türkiye, barınma ve konut krizi yaşamasına devam edecek. Kentlerden başlayıp siyasal iktidarın ortaya çıkardığı krizleri aşmak için yeni bir yönetim anlayışını hakim kılmak ve kentlerimizi korumak zorundayız. İstanbul’da ‘tam yol ileri’ demek, Türkiye’de yeni bir siyaset iklimini de mümkün kılmak demektir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.