Bazı yiyecekler, buzdolabında tutulduğunda lezzetini, besin değerini veya dokusunu kaybedebilir. Hatta bazıları daha çabuk bozulabilir veya küflenebilir. Uzmanlar, buzdolabından uzak tutulması gereken yiyecekleri şöyle sıralıyor:
EKMEK
Ekmeği eğer buzdolabına koyarsanız daha hızlı bozulur ve küflenmesine neden olur. Ekmek, oda sıcaklığında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
MUZ
Buzdolabına muz koyulduğu zaman olgunlaşması gecikir ve bu geçen sürede besin değerini de kaybetmesine sebep oluyor. Muzlar, oda sıcaklığında veya olgunlaştıktan sonra derin dondurucuda saklanmalıdır.
AVOKADO
Avokado, buzdolabına koyulur fakat olgunlaştığında. Olgunlaşmamış avokadolar, buzdolabında bekletildiğinde sertleşir ve tadını yitirir. Avokadolar, oda sıcaklığında veya olgunlaştıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde saklanmalıdır.
DOMATES
Domates, buzdolabına koyulduğu zaman lezzetini ve tadını kaybetmeye başlar. Ayrıca soğuk havaya maruz kaldığında içindeki su kristalleşir ve dokusu bozulur. Domatesler, oda sıcaklığında veya henüz olgunlaşmayanlar güneşe çıkarılmalıdır.
KAHVE
Kahve, buzdolabına konduğunda nemden etkilenir ve aromasını kaybeder. Ayrıca buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunu da çeker. Kahve, serin ve karanlık bir yerde hava almayan bir kapta saklanmalıdır.
BAL
Bal, buzdolabına konduğunda kristalleşir ve sertleşir. Bu da balın kullanımını zorlaştırır. Bal, oda sıcaklığında veya serin bir yerde hava almayan bir kapta saklanmalıdır.
ANANAS
Ananas, buzdolabına konduğunda tatlılığını ve besin değerini kaybeder. Ayrıca soğuk havaya maruz kaldığında içindeki enzimler de zarar görür. Ananaslar, oda sıcaklığında veya dilimlendikten sonra kapaklı bir kapta saklanmalıdır.
PATATES
Patatesler, buzdolabına konduğunda nişasta içeriği artar ve tatları değişir. Ayrıca soğuk havaya maruz kaldığında renkleri de kararabilir. Patatesler, kese kağıdı içinde serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
SOĞAN
Soğanlar, buzdolabına konduğunda yumuşar ve küflenir. Ayrıca buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunu da alabilirler. Soğanlar, serin ve kuru bir yerde plastik poşete veya patateslerin yanına koymadan saklanmalıdır.
SARIMSAK
Sarımsaklar da soğanlar gibi buzdolabında lastik gibi olur ve küflenebilir. Ayrıca buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunu da alabilirler. Sarımsaklar, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Buzdolabında saklamak istediğiniz yiyecekler varsa, bunları nem seviyesi düşük ve hava almayan kaplarda tutmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca buzdolabınızın sıcaklığını ve temizliğini de kontrol etmeniz, gıdalarınızın daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.