Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

Kitap Fragmanı

2002 yılında Cercile Of Seven Products isimli yapım şirketinin sahibi İngiliz yazar Shelia Colver tarafından tescillenen Book Trailer (kitap fragmanı) tanımı, Türkiye’de çok bilinmese de halihâzırda birçok yayınevi tarafından kullanılmaktadır. Timaş Yayınları, ülkemizde kitap fragmanı hazırlayan yayınevlerinden bir tanesi ve ilk fragmanı 2006 yılında İsmail Bilgin’in 57. Alay romanına çekmiştir. Timaş Yayınları Satış Geliştirme Müdürü İhsan Sönmez, kitap fragmanlarının gelişen teknolojiyle birlikte kitabın okuyucuya tanıtılmasında farklı ve etkili bir yöntem olduğunu söylüyor. Sönmez, aslında kitapların en büyük problemlerinden biri keşfedilebilirlik olduğunu ve her yıl on binlerce kitap yayınlandığını ve kitapların okurlar tarafından görülmesi ve keşfedilmesinin bir problem olduğunu yani farkında olmadan yayınlanıp, raflardan kalktığını belirtiyor ve fragmanlar sayesinde okurun başka mecralarda o kitabın farkına vardığını, başka türlü o kitabın raflarda kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade ediyor ona göre fragmanlarda okuma deneyiminin bir parçası, daha okumaya başlamadan o video vasıtasıyla verilmeye çalışılıyor, aslında bir iletişim kuruluyor kitapla okur arasında.

Dünya bu videolarla 2002’de Sheila Clover sayesinde tanıştı ve o günden beri şirket yüzlerce kitap fragmanı hazırladı ancak ondan önce bunu düşünen birisi daha vardı. Ahmet Ümit ve sadece o da değil, çizimlerini Bahadır Baruter’in yaptığı Mine Söğüt’ün ‘Deli Kadın Hikayeleri’ de Baruter tarafından kısa filmine dönüştürüldü. 2006’da The Guardian gazetesi “Yayıncılar MTV kuşağını kitaplara çekmenin bir yolunu buldu” diye sayfalarına taşımıştı yaşanan bu gelişmeyi. Yine de yaratıcılığı öldürür mü şüphesini bir kenara bırakarak çocukları kitapla buluşturmak için fragmanları kullanmayı düşünen University of Central Florida’nın kurduğu “Digital Booktalk (dijital kitap konuşmaları) Platformu” 3 bine yakın üyesiyle yüzlerce kitap videosu çekilmesini sağlanmış.

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığı düşük olsa da yapılan araştırmalar internetten video izleme oranının yüksek olduğunu gösteriyor. Eğitim videoları ise TÜİK verilerine göre, İnternet üzerinden öğrenme faaliyeti gerçekleştiren bireylerin oranı %15,9. İnternet üzerinden son 3 ay içinde eğitim, mesleki veya özel amaçlar için öğrenme faaliyeti gerçekleştiren bireylerin oranı, 2021 yılında %17,1 iken 2022 yılında %15,9 oldu. Her yıl yapılan yüzlerce kitap etkinliklerine ilave olarak kitap fragmanlarının da çoğalarak, hem kitap okuma sayımızın hem de kitapların keşfedilerek raflardan inerek okunmasını ve internetten üzerinden eğitim öğrenim videoları izleme verilerinin arttığı günleri görmek dileğiyle.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları