Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

İhtiyaçlara Sanatla Çözüm

Sanat, toplumu şekillendiren, toplumu diğer topluluklardan ayıran, toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen ve geçmişi kucaklayıp geçmişten örnek alarak yeni sanatsal objeler ile insanlığın ruhsal ve estetik yönüne hitap eder. İnsanların daha modern yaşamasını ve gelecekte kendisini daha ifade etmesini sağlar. Toplumu bir yönden değil her şekilde ele alıp ona göre topluma şekil verir ve gelecekten geleceğe aktarım yapar. Sanat toplumun dinamiğidir. Yani en hareketli ve en biçimlendirmeye uygun olanıdır. Sanatı şekillendiren toplumun hassasiyetlerini bilen sanatçılardır. Sanat her alanda olur. Okulda, sosyal alanlarda, bilimde, kültürde, müzik, şiir, roman, mimari yapıda vb. Sanat toplumdan etkilenir toplumun yaşam tarzından geleneğinden göreneğinden etkilenir ve sanat toplumdan topladığı malzemeleri bütünleştirip buna daha estetik duygusal ve sanatçıya ait özellikler de katarak topluma sunar toplumun da sanatını benimsemesini ister. Sanatçı toplumu da bu şekilde biçimlendirir ve topluma yön verir.

Sanatsal gelişim toplumsal gelişmeye ve toplumsal yaşamın yapısına doğrudan bağlıdır. Sanat insanlığı tek bir toplum gibi aynı amaca yöneltirse amacına hizmet eder. Sanatçı toplumun içinden gelen biri olduğu için sanatında bunu işler. Yani toplumda olan biteni, yaşadığını, gördüğünü anlatır. Ayla Ersoy’a göre sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir. Bir roman, bildiğimiz insan ilişkilerini, olayları bizim için derinlemesine inceleyerek bize önderlik eder. Kendi hislerimizin ne olduğunu öğrenmemizi sağlar. Bütün insanlarda aynı heyecanı, aynı duyguları uyandırarak yaşadığı şehrin, sınıfın ve ulusun insanlarına bir kişilik ve yaşama bilinci aşılayarak birlik olmalarına ve birbirlerine yaklaşmalarına yardım eder. Ayrıca sanat bizi, sanatçı aracılığı ile konularında yarattığı tiplerle bir araya getirerek yaşamımızı daha da zenginleştirir.

Sanat eserleri, yoksulluk, eşitsizlik, savaş gibi önemli konulara ışık tutarak, insanların bu sorunlara karşı bilinçlenmesine ve çözüm üretmesine yardımcı olabilir. Nitekim ülkemizde yaşanan 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay’da büyük yıkımlara neden olmuştur. Bu yıkımlar toplumu yani bizleri birbirimize daha da yakınlaşmıştır ve bilinçlendirmiştir. Bu yakınlaşmalar ve bilinç, bir grup mimarların çözüm üretmesine neden olmuştur. Mimarlar, 4000 gönüllü ile yaşanan deprem felaketinin sonucunda evsiz kalan depremzedeler için Hatay'ın Antakya ilçesinde inşa edilmiş Örnekevler Yaşam Köyü adında 100 aile için ekolojik bir köy kurmuştur. Köyde, güneş panelleri ve yağmur suyu toplama sistemleri gibi sürdürülebilirlik özelliklerine sahiptir. 6 Şubat depreminin bir sonucu olan Örnekevler Yaşam Köyü, ihtiyaçlara sanatla çözüm fikrinden başka bir şey değildir. Bu çözüme destek ise İyilik İçin Sanat Derneği’nin düzenleyeceği "Kelebek Etkisi" sergisinden gelecektir. İyilik İçin Sanat Derneği öncülüğünde; Galeri Nev İstanbul kurucusu Haldun Dostoğlu ve Tarık Hotamışlıgil’in katkılarıyla, ihtiyaçlara sanatla çözüm sağlamak ve projeyi daha fazla kitleye ulaştırmak amacıyla düzenlenen "Kelebek Etkisi" sergisi Zülal Çakıcı, Hamide Göksan, Tarık Hotamışlıgil, Haldun Dostoğlu, İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt ve birbirinden değerli sanatçıların katılımıyla bugün Ortaköy Kethüda Hamamı Sergi Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Sergide görüşmek üzere.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları