Kira fiyatlarında önemli değişiklik İstanbul Ankara ve İzmir için geçerli

Kira fiyatlarında önemli değişiklik İstanbul Ankara ve İzmir için geçerli
Kira fiyatlarındaki son gelişmeler, vatandaşların merak konusu oldu.

Merkez Bankası raporuna göre, ocak ayında kira grubunda aylık artış yüzde 11,46'ya ulaştı. Bu artışın nedeni, sözleşme yenileme sayısının artması olarak gösterildi.

Kira fiyatlarındaki bu yükseliş, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri nasıl etkiliyor? Türkiye'nin farklı bölgelerinde kira fiyatları hangi yönde değişiyor? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kiralık konut piyasasında İstanbul'da en çok rağbet gören ve fiyatı en çok artan ilçeleri sıraladı.

Özelmacıklı’nın yaptığı açıklamalarda; Kira fiyatlarında son zamanlarda bir artış yaşandığını, bunun asgari ücret zammıyla ilişkili olabileceğini belirtti. Ancak bu artışın sadece yeni kiraya verilen evleri etkilediğini, mevcut kontratlarda fiyat değişikliği yapılamayacağını açıkladı. Kira fiyatlarının bölgeye göre farklılık gösterdiğini, bazı yerlerde sabit kaldığını, bazı yerlerde ise düştüğünü ifade etti.

toki-971062.jpg

‘CİDDİ ARTIŞ GÖRMÜYORUZ’

Özelmacıklı, sözlerine şöyle devam etti: "Kira fiyatları son 5-6 aydır yatay seyirdeydi. Son dönemde yükselişin gözüküyor olması nispeten kiralamaya olan talebin de biraz yoğunlaşması olabilir. Özellikle bu dönemde kiraya verilmeye çalışılan evler eşyalı evler. Günlük kiralık düzenleme sonrası eşyalı evler piyasaya daha fazla arz oldu. Fiyat yükselişi eşyalı evlerde daha çok olduğu için bu istatistiklere yansımış olabilir. Normal kiralarda bazı bölgede kira fiyatları ciddi anlamda bir artış gösterdiğini görmüyoruz.

Muğla gibi bazı illerde yaz turizmi döneminde kiralar yüksek oluyor. Hatta bazen sadece kış aylarında kiraya koyulan evler mevcut. Bu nedenle Muğla ve Antalya’daki bölgelerde kiralamalarda düşüş görüldü. Nispeten büyükşehirlerde kira fiyatlarının artış gösterdiğini söyleyebiliyoruz."

ecknpn1xyaexfsx-7hcf.jpg

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA’DA FİYATLAR NE DURUMDA?

"İstanbul’da metrekare konut kira bedeli 160 TL, İzmir’de ise 140 TL seviyelerde, Ankara’da ise yaklaşık olarak 120 TL seviyelerinde. Yani 100 metrekare bir ev için İstanbul’da ortalama olarak kira 16 bin TL, Ankara’da 12 bin TL, İzmir’de ise 14 bin TL civarında.

Kira ücretlerinin ocak ayı sonrasında çok artması beklenmiyor. Piyasada özellikle nisan ayı itibarıyla fiyatlar yükselebilir. Çünkü evlilik sezonunun artış göstereceği, yer değişmelerin artacağı bir döneme işaret ediyor. Gerek kentsel dönüşümün hızlanması ile ilgili beklentiler var gerekse gayrimenkul tarafında yeni konut arzını sağlayamadığımız için kiraların yılın ikinci çeyrek döneminde yükseleceğini değerlendiriyoruz."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.