Getir dev şirketi satın alıyor 'Piyasada dengeler değişecek'

Getir dev şirketi satın alıyor 'Piyasada dengeler değişecek'
Türkiye merkezli hızlı teslimat şirketi Getir, Almanya'nın hızlı teslimatta pazar lideri Flink'i devralıyor.

Almanya'nın lider pazarı Flink, Türk rakibi Getir tarafından satın alınma sürecine girdi. Mayıs 2023'te başlayan satın alma girişimleri, Alman şirketin hissedarlarının müdahalesiyle sonuçsuz kalmıştı. Ancak yeni bilgilere göre, müzakereler oldukça ileri seviyeye gelmiş durumda.

Anlaşma tamamlandığında Getir, 2022 yılının aralık ayında satın aldığı Gorillas’ı ve Getir markasını Almanya’da iptal edecek ve Flink CEO'su Oliver Merkel, Getir'in Avrupalı ​​patronu olacak.

Getir Alman devine talip oldu. Satın almak üzere 3

Flink, Almanya'da açık ara pazar lideri durumunda bulunuyor ve Oliver Merkel'in liderliğindeki şirketin pazar payının Almanya genelinde yüzde 80'in üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Avrupa çapında 560 milyon euro ciro elde eden Flink, Getir'in neredeyse iki katı kadar ciro elde ediyor.

Satın almanın gerçekleşmesi durumunda, Flink ve Getir'in birleşmesiyle oluşacak ortak girişim, milyar doların üzerinde satış yapma potansiyeline sahip olacak ve böylece ekspres teslimat hizmetlerinde neredeyse tekeli oluşturacak.

Devralma durumunda Getir, Federal Rekabet Kurumu'nun (Bundeskartellamt) birleşmeyi onaylaması koşuluyla Almanya'daki hızlı teslimat sektöründe tekel benzeri bir konuma ulaşacak. Kurumun sözcüsü, "Böyle bir incelemenin nasıl sonuçlanacağı konusunda önceden bir tahminde bulunamam" dedi.

Getir Alman devine talip oldu. Satın almak üzere 4

Devralma gerçekleşirse, Getir'in Avrupa pazarındaki tek rakibi, son zamanlarda küçülen ve şu anda sadece İngiltere ve Fransa'da aktif olan GoPuff olacak.

GEÇEN SENE SATIN ALMA SON ANDA İPTAL OLMUŞTU

Geçen yıl, Getir, Flink'i satın almak üzereydi ve bu satın alma gerçekleşirse Almanya'da en büyük teslimat hizmeti sağlayıcısı olacaktı. Ancak, son anda hissedar Rewe'nin müdahalesiyle, gerekli olan 150 milyon avronun yarısından fazlası olan 50 milyon avroyla finansman turuna katkı sağlandı.

Getir, Aralık 2022'de Berlin merkezli hızlı teslimat şirketi Gorillas'ı satın aldı. Ancak uzmanlara göre, birleşen şirketin değeri büyük ölçüde azaldı ve toplamda 7 milyar dolara geriledi.

Getir Alman devine talip oldu. Satın almak üzere 9

Şu ana kadar, Flink, Gorillas ve Getir gibi hızlı teslimat hizmeti sağlayıcıları karlılık konusunda istikrarlı bir performans gösteremedi.

Getir, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Portekiz gibi yedi Avrupa ülkesinde yaklaşık 50 şehirde faaliyet gösteriyor.

Getir Alman devine talip oldu. Satın almak üzere 3

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.