Ev sahipleri iyice köşeye sıkıştı 'Bir masraf daha çıktı! Merkez Bankası düğmeye bastı

Ev sahipleri iyice köşeye sıkıştı 'Bir masraf daha çıktı! Merkez Bankası düğmeye bastı
Merkez Bankası, milyonlarca ev sahibi için düğmeye bastı. Ev sahiplerine bir masraf daha çıktı.

2024 yılıyla birlikte Merkez Bankası'nın enflasyon sonrası ortaya çıkan tabloda ev sahipleri ve kira ödeyenlerin durumunu ele aldığı iddia edildi. Enflasyon raporuna göre, en büyük sorunun kira artışları olduğu ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın bu soruna çözüm bulmak amacıyla harekete geçtiği iddia ediliyor.

KİRALARIN ORTAK ARTIŞINI BELİRLEYECEK

ecknpn1xyaexfsx-cw7n.jpg

Kira artışlarının daha kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi için tek bir sistem üzerinden düzenlemeler yapılacak. İddialara göre, Merkez Bankası sabit bir düzenlemeyle kiraların ortak artışını belirleyecek. Bu düzenleme şehirler arasında, ilçeler arasında ve semtler içinde kira artışlarının dengelenmesine yardımcı olacak. Merkez Bankası'nın bu düzenlemenin yasal hale gelmesi için çalışmalar yürüttüğü de kulislerde konuşulan bir diğer iddia.

EV SAHİPLERİ DİKKAT!

Bu durumda ev sahipleri için ise "sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme" ve "boş konut vergisi" gibi öneriler gündeme geliyor. Ayrıca, "düzenli gelire sahip çalışanlara uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredisi modelleri" de uygulanabilir.

ev-sahibi-kiracisini-nasil-tahliye-edebilir.jpg

DAHA FAZLA VERGİ ÖDENECEK

Ayrıca, yurtdışındaki bazı uygulamaların Türkiye'ye adapte edilmesine başlanacak. Bu uygulamalardan biri de ev sahipleri için olacak. İkinci ev sahipleri, ikinci evleri için daha fazla vergi ödeyecekler. Ancak, yurtdışındaki uygulamalarda kirayı artırmadan kira veren ev sahiplerine diğer mülklerinde vergi indirimi uygulanıyor.

VERGİLER KİRA ARTIŞINA GÖRE TASARLANACAK

s-9835-1.jpg

Yani, iddialarda yer alan ikinci evi olanlara yönelik vergi yükü, ev sahibinin kira artış oranına uyumlu olarak tasarlanacak. Bu uygulama aktif olarak Hollanda, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde yapılıyor. Tüm bu bilgiler, Merkez Bankası tarafından resmi olarak kesin onaylanmasa da enflasyonla mücadele için atılacak adımlar arasında yer alıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.