Emeklilikler iptal oluyor SGK hizmet dökümünde bu ibareler olan yandı

Emeklilikler iptal oluyor SGK hizmet dökümünde bu ibareler olan yandı
Emekli oldum diye sevinen binlerce kişinin hevesi kursağında kalıyor. Eğer SGK hizmet dökümünüzde bu ibareler varsa emekliliğiniz suya düşebilir. Hemen E-Devlet üzerinden kontrol edin. SGK tek tek emeklilikleri iptal ediyor.

Emeklilikte yaş şartını sağlayanların aynı zamanda sigorta gün sayısını da günü gününe tamamlaması gerekiyor.

Daha önce hizmet dökümlerinizde fart etmediğiniz harf işaretleri emekliliğinizi yakabilir. Hizmet dökümündeki bazı primin ödeme günleri yanında özel kodlar bulunabilir. Bu kodların yer aldığı döküm sahibinin emekli olması hayli güç...

emeklibasvurusuaa.jpg

EYT YASASI DEVREDE PEKİ HİZMET DÖKÜMÜNÜZ TEMİZ Mİ?

1999-2000-2008 sonrası hizmet dökümlerinizde S, Ş, K harfleri ile kodlama olup olmadığından emin olun. Bu harfler ile kodlama yapılan dönemler emekliliğinizi engelliyor.

emekli1.jpg

EYT yasası ile emekli olmayı planlıyorsanız hizmet dökümünde bulunan bu 3 harf emeklilik hayallerini suya düşürebilir. SGK tarafından belirtilen uyarıların hizmet dökümünüzde olup olmadığını kontrol etmek için hemen e-Devlet sisteminize giriş yapın.

para1200-001.jpg

HARF KODLARI NE ANLAMA GELİYOR

Emekli olabilmek için gereken gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanmış gözükse de, hizmet dökümünde yer alan bazı detaylar emekliliği riske sokabilir. Bu çerçevede, sigortalı vatandaşları emeklilikten mahrum edecek harf hatalarına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

sgkbina1.jpg

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gerçekleştirdiği denetimlerden sonra, bazı kriterlere göre iş yerlerini, S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodluyor.

'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

Ş HARFİ ŞÜPHELİ İŞYERİ DEMEK

Bir iş yerine "Ş-Şüpheli" kodu uygulandığında, otomatik olarak bir denetim süreci başlatılıyor. Bu denetimin temel amacı, iş yerinin sahte sigortalı bildirimi yapılıp yapılmadığını belirlemek.

S HARFİ SAHTE İŞ YERİ ANLAMINA GELİYOR

Denetim sonrasında sahte sigortalı bildirimi tespit edilirse, "Ş" kodu "S" (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Eğer herhangi bir sorun tespit edilmezse, "Ş" kodu tamamen kaldırılıyor ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

AYLIK BAĞLANIR MI?

Hizmet dökümünde 'Ş' harfinin yer alması emekli olmaya engel değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetimler sonuçlanmadan da emeklilik başvuru yapabiliyor, aylıkları da bağlanıyor.

EMEKLİLİKLERİ İPTAL OLUYOR, ÖDENEN MAAŞLAR GERİ ALINIYOR

Ancak denetimin ardından bildirilen hizmetlerin sahte olduğu fark edilirse, söz konusu primler iptal ediliyor. Bu iptalden sonra emeklilik hakkını kaybeden kişilerin aylıkları kesiliyor ve ödenmiş aylıklar geri alınıyor.

PEKİ NE YAPILMALI?

'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmetleri olanların, eğer bu süreleri fiili çalışmaya denk geliyorsa endişelenmesine gerek yok. SGK'dan durum öğrenilebilir.

'K' KODLU İŞ YERLERİNİN GÖSTERDİĞİ PRİMLER İPTAL EDİLİYOR

Her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK'dan gelen yazıları incelemeyen, prim ödemelerini gerçekleştirmeyen veya sınırlı bir tutarda ödeme yapan iş yerleri, "K" koduyla işaretlenir. Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı, denetim görevlileri tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Yapılan araştırma sonucunda iş yerinin sahte olduğu tespit edilirse, bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz kabul edilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.