Dolara yatırım yapanların gözleri parladı Dolarda olmaz denilen oluyor

Dolara yatırım yapanların gözleri parladı Dolarda olmaz denilen oluyor
Dolara uzun vadede yatırım yapanların yüzünü güldüren haber Türkiye tahminleri açıklayan uluslararası bankadan geldi. Banka Dolar'ın 40 TL'nin üzerine demir atacağı tarihi açıkladı.

Uzun süredir doların 40 TL üzerine çıkacağı tahminleri yapılıyordu ve ABD merkezli Citi Bank, bu iddiaya en net tarihi verenlerden oldu. Enflasyonun ve doların artışının devam edeceği öngörüsüyle Citi Bank, doların 40 TL'ye ulaşacağını belirtti.

2024'te enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın devam edeceği yönünde öngörülerde bulunan Citi Bank, Türkiye'de büyüme oranının yüzde 1'in altına düşeceğini öngördü. Banka, doların 40 liranın üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu.

Citi Bank, bugün yayımlanan raporunda Türkiye'ye özel bir değerlendirme yaptı. S&P'nin Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitife çevirmesinin ardından piyasalarda merak uyandıran rapora göre, 2024'te dolar/TL paritesindeki yükseliş eğiliminin devam edebileceği vurgulandı.

Banka, Türkiye'de uygulanan sıkılaşma politikalarının bir sonucu olarak 2023 yılının yüzde 4.2'lik bir büyüme ile kapanacağını ifade etti. Ancak 2024'e ilişkin büyüme beklentisi büyük bir düşüşle yüzde 0.4 olarak açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmaların sonucunda hazırlanan Orta Vadeli Program'da ise 2024 için yüzde 33'lük bir enflasyon beklentisi öne çıktı. Fakat Citi Bank'ın raporu, önümüzdeki yıl TÜFE'nin yüzde 62.7'ye yükselebileceğini vurguladı.

2024 yılında dolar/TL için ortalamada yüzde 35.93 seviyesini öngören finans firması, 31 Aralık 2024 tarihine kadar beklenen dolar kurunun 40 lira sınırını aşabileceğini vurguladı.

Citi Bank'a göre, uzun süredir devam eden ekonomi politikalarının sürdürülmesi durumunda 2025 yılı itibarıyla Türkiye'de önemli ekonomik düzelmeler olabilir.

Bankanın tahminlerine göre, 2025'te enflasyon yüzde 27.7'ye gerileyecek ve dolar kurunun yıl boyunca 41.59 TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

Dolar fiyatları, haftanın son işlem gününe 28.8923 TL'den başlayarak tarihi zirvesini 28.9641 TL'ye yükseltti. Şu an saat 13.11 itibarıyla kur 28.94 TL seviyesinde işlem görüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.