Akaryakıta dev zam yolda ‘Trafiğe çıkmak hayal olacak’

Akaryakıta dev zam yolda ‘Trafiğe çıkmak hayal olacak’
Çokuluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Brent ham petrolünün 2024 yılında 80-100 dolar aralığında olmasını bekliyor. Ünlü bankanın tahmini gerçekleşirse akaryakıt fiyatlarının 50 liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Yeniakit'in aktardığına göre, 1 Aralık'ta Brent petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, 2 Aralık'ta 78,88 dolara kadar geriledi. Bu düşüş, birçok ülkede yakıt fiyatlarında bir indirime işaret ederken, Türkiye'de ise henüz benzer bir düşüş yaşanmadı.

Elektrikli araçların giderek yaygınlaşması, petrol talebini ve üretimini derinden etkileyecek gibi görünüyor. Önde gelen bankalardan Goldman Sachs, elektrikli araçların sayısındaki artışın 2050'ye kadar günlük 6 milyon varil petrol üretimini ortadan kaldırabileceğini öngörüyor. Bu durum, OPEC+ ülkelerinin pazar payını azaltabilirken petrol fiyatlarını yukarı yönlü etkileyebilir.

Goldman Sachs, OPEC+ ülkelerinin üretim kesintilerine devam etmesinin, bu grubun pazar payında azalmaya neden olabileceğini vurguluyor. Banka, Brent ham petrolünün 2024 yılında varil başına 80 ila 100 dolar arasında olmasını bekliyor. Bankanın analistleri, 'Aralık 2024 Brent tahminimiz olan 93 dolar/varil için riskleri hala nispeten aşağı yönlü görüyoruz' şeklinde değerlendirme yapıyor.

Goldman Sachs, petrol talebindeki güçlü büyüme, ABD'deki arz artışındaki yavaşlama ve OPEC'in üretiminin düşük seviyelerde kalmasının, 2024'te Brent petrol fiyatlarının varil başına 80 ila 100 dolar arasında seyredeceği öngörüsünde bulunuyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse ve dolar kuru yükseliş eğilimini sürdürürse, akaryakıt fiyatlarının 50 lirayı aşması mümkün görünüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.