Deprem sonrası Şükrü Ersoy'dan korkutan İstanbul açıklaması Kritik

Deprem sonrası Şükrü Ersoy'dan korkutan İstanbul açıklaması Kritik
İstanbul'u da sallayan Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Jeoloji Profesörü Şükrü Ersoy, "Bu bölgedeki depremler bizim için kritik" diyerek korkutan bir açıklama yaptı.

Çınarcık depreminin hemen ardından canlı yayına katılan Prof. Şükrü Ersoy İstanbulluların çok da duymak istemediği türden açıklamalar yaparak vatandaşları bilgilendirdi. Şükrü Ersoy Çınarcık depreminin potansiyel bir tehlikesi olduğunu söyleyerek dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

sukruersoy.webp

Marmara Denizi'nde Çınarcık açıklarında meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da kuvvetli şekilde hissedildi. Depremin ardından CNN Türk yayınına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, önemli bilgiler verdi.

GEÇEN SEFERKİ DEPREMDEN FARKLI

Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu ifadeleri kullandı: Bu geçenlerde olan depremlerden farklı bir yer. Çünkü Güney Marmara'da olan depremler Gemlik Körfezi'ndeydi. Oranın güney fayzonlarıyla ilgili olduğunu sadece o tarafı ilgilendirdiğini, bizim beklediğimiz depremle ilgili olmadığını söylemiştik. Şimdi bu 4.1 Çınarcık fayzonunda, yani asıl Kuzey'deki bir fay üzerindeki depreme benziyor. Bundan sonra artçılarını da izleyeceğiz tabi ama bu bölgedeki depremler bizim için kritik. Çünkü kırılmaya, deprem oluşturmaya aday yer İzmit çıkışıyla, Tekirdağ, Çukurlu'nun arasındaki fay boyunca 7'den büyük bir deprem bekliyorsunuz biliyorsunuz. Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz biliyorsunuz. Bu depremde onlardan biri gibi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN ACİLEN UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ'

Bu tür depremler bir şeyin tetikleyicisi olmayabilir. Biz bunu o bölgenin canlığı olarak nitelendirebiliriz. Bundan sonra gelecek büyük bir depremi öngörmemiz gibi bir şey söz konusu değil. Büyük bir deprem olursa ancak biz daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söyleyebiliriz fakat bize mesajı bu bölgenin, potansiyel bir tehlikesi var. Bu depremler acaba öncü depremler olabilir mi? diye kaygımız olur. Tabi 4'ü geçen her depremden sonra Marmara'daki yapı stoğundan insanlarımız hissediyor, sarsıntı küçükte olsa. Hep söylediğimiz gibi bunu bu an değerlendirmek yerine, sağlam evlerde oturmak için bu kentsel dönüşüm projesinin acilen uygulanması gerektiğini söylüyoruz.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREMİN ENERJİSİNİ ALMASI İÇİN 4 BÜYÜKLÜĞÜNDE 27 BİN TANE DEPREM OLMASI GEREKİR

Bu deprem sadece o bölgenin canlı olduğunun bir göstergesi. Bakın bu rahatlama olayını bir daha hatırlatayım.

7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini alması için 32 tane 6 büyüklüğünde deprem 900 tane 5 büyüklüğünde deprem olması gerekir. Ancak 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini alır. Yani 4 büyüklüğünde dediğimiz zaman 27 bin tane deprem olması gerekir ki, 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini karşılaşın. Matematikten yola çıkarak 4.1 büyüklüğündeki bir depremin Marmara'da beklediğimiz büyük depremin ne kadar enerjisini almış olabilir sorabiliriz. Devede pire sayılabilir. Hazır olmamız gerekiyor. Bunu söylerken benim içinde de sizin içinde tehlike var. Bunu 1999'dan beri ve öncesinden beri sürekli olarak söylüyoruz.

BU TÜR DEPREMLERİN SÜRESİ KISADIR

Bu depremin süresi 5-10 saniyeyi geçemez. Çünkü çok küçük bir deprem. Küçük sadece hissedilebilir bir deprem. Herhangi bir zarar vermesi mümkün değil fakat bu depremler 4.5'i geçtiği zaman olduğu bölgedee zararlı. Çünkü ağır hasarlı binalar var. O bölgelerde 4 büyüklüğünü geçen her depremden sonra binaların yanından bile geçmemeleri gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.