Bankalar yeni kredi kararı aldı 'Otomobil satışlarında yeni dönem başladı'

Bankalar yeni kredi kararı aldı 'Otomobil satışlarında yeni dönem başladı'
Merkez Bankası'nın sıkılaşma önlemleri, ticari ve kişisel kredilerde büyüme olanaklarını kısıtladı. Bankaların kredi musluklarını sıkarken, vatandaşlar otomobil alımlarında kredi kartlarına yöneldi.

Kredi koşullarının zorlaşmasıyla birlikte, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar bankaların kredi verme süreçlerini zorlaştırdı ve faiz oranlarını rekor seviyelere çıkardı. Bu durum, vatandaşların konut ve otomobil alımlarında kredi kartlarını tercih etmesine yol açtı. Bazı otomobil bayilerinde ise 12 aya kadar taksit imkanıyla otomobil satışları yapılmaya başlandı.

Türkiye gazetesinde yer alan bir habere göre, alışverişlerin yanı sıra otomobil, konut ve arsa gibi büyük alımlarda kredi kartı kullanımı da artış gösterdi. Ticarette en fazla kredi kartı kullanımının otomobil alım-satımlarında olduğu belirtiliyor.

adobestock-114968816-1.jpeg

Bağcılarda galericilik yapan Serkan Topaz, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Bugün müşterilerimiz otomobil almak için kredi çekmek isteseler dahi, yüksek oranlarda faiz ödemek zorunda kalıyorlar.

Üstelik kredi bulmak da bir hayli zorlaştı. Ancak kredi kartları ile 500 bin liraya kadar çekim yapabiliyorlar. Bu tutarın 300 bin lirasına kadar olan kısmı 3 ay sıfır faizle kullanılabilirken, 300 bin lira üzerindeki çekimler için yüzde 3 vade farkı ödeniyor.

Bu sebeple birçok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini artırıyor. Şirket kredi kartlarında daha yüksek limitlere sahip olduğu için aracın tamamını kredi kartıyla satın alabiliyoruz. Otomobil alımlarında kredi kartı kullanımı oldukça yaygınlaştı."

e4bd869f25ff2e65901731758b26bfa4.jpg

Emlak işleriyle uğraşan Murat Gözüpek de konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı: "Bazı müşterilerimiz, konut veya arsa alımlarında önce bir birikim yaparak kalan kısmı kredi kartlarından çekiyorlar.

Biz de bu gibi durumlarda aracı oluyoruz. Ancak 8-10 milyon liralık evlerde bu işlem oldukça zorlaşıyor. Genellikle daha uygun fiyatlı evlerde kredi kartları tercih ediliyor. Piyasanın canlanması için bankaların kredi taleplerine daha olumlu yanıt vermesi gerekiyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.