Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak İşte oranlarla zam tahmini

Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak İşte oranlarla zam tahmini
Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK emeklileri yeni yıl zamları için ocak ayında açıklanacak enflasyon verisini bekliyor.

Emekli maaşlarına Temmuz ve Ocak aylarında zam yapılıyor. Bu zam oranları, TÜİK'in her ay yayınladığı enflasyon verilerine göre belirleniyor.

Kasım ayı enflasyon verileri de TÜİK tarafından duyuruldu. Buna göre, kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3,28, yıllık yüzde 61,98 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, Ocak ayında emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağını gösteriyor.

EMEKLİLERE OCAKTA NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Emeklilerin merakla beklediği zam oranı için çalışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emeklilerin alım gücünü artırmak için refah payı dağıtmayı planlıyor. 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek olan zam oranı, Ocak ayında emekli maaşlarına yansıyacak.

656645.jpg

CEVDET YILMAZ'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilerle ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

''Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor. Sürdürülebilirlik açısından bu önemli. 3-4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılaması gerekiyor. Ancak Türkiye'de durum böyle değil.

EYT, henüz bitmiş bir süreç değil. 2 milyon insan emekli oldu ama daha YEYT ile emekli olacak 3 milyon kişi var. Bu durum, sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturdu. Sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz.

Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı.

Yılsonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.''

SON ENFLASYONA GÖRE ZAM ORANI YÜZDE 33.66 OLDU

Kasım enflasyonu ile birlikte refah payı hariç 5 aylık emekli zammı yüzde 33,66 oldu. Memurlar içinse bu oran yüzde 45 seviyesinde bulunuyor. Yılsonu enflasyon beklentisi Kasım ayı anketine göre yüzde 66.80 oranına kadar çıktı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan son enflasyon raporuna göre de yılsonu enflasyon tahmini yüzde 65, 6 aylık enflasyon oranı beklentisi de yüzde 37,76.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Enflasyonla ortaya çıkan yüzdeler refah payı olmadan hesaplanıyor. Refah payıyla oranın yükseleceği öngörülüyor. Refah payının da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Emekli zammı tahminleri ile en düşük emekli maaşının 10 bin TL üzerine çıkması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.