Trafik sigortasında tutarlar değişti Kaza halinde sigorta şirketi ne kadar öder

Trafik sigortasında tutarlar değişti Kaza halinde sigorta şirketi ne kadar öder
Trafik sigortalarında her ay yüzde 2 yapılan artış 2024 yılından itibaren yüzde 5 olarak uygulanması kararı alındı. Ayrıca teminat tutarlarında da yükseliş gerçekleştirildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan yeni yönetmelik, trafik sigortası primlerinde önemli değişiklikler getirdi. Buna göre, 2024 yılında her ay trafik sigortası primleri yüzde 5 zamlanacak. Ayrıca, Mayıs 2024'ten itibaren hasar maliyet endeksi hesaplamasında da farklı kriterler uygulanacak.

Bunun dışında Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise hasar maliyet endeksi hesaplamasında yüzde 45 asgari ücret oranı, yüzde 30 harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçları yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyatlarına göre artışlar yapılacak.

153.jpg

311.jpg

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulamaya yetkili de oldu.

66652.jpg

5.jpg

KAZA OLURSA SİGORTA ŞİRKETİ MAKSİMUM NE KADAR ÖDEME YAPACAK?

Trafik sigortası kapsamında, kaza sonucu zarar gören kişilere ödenecek tazminat miktarları arttırıldı. Yeni düzenlemeye göre, kaza nedeniyle yaralanma veya ölüm durumunda, kişi başına ödenecek tazminat 1.8 milyon lira oldu.

Ayrıca, kaza yapan aracın türüne göre, kaza başına ödenecek tazminatlar da değişti. Örneğin,

  • yolcu taşıyan araçlarda 9 milyon lira,
  • yük taşıyan araçlarda 18 milyon lira,
  • tarım araçları veya özel amaçlı araçlarda 9 milyon lira,
  • motosiklet veya yük motosikletinde ise 5.4 milyon lira olarak belirlendi.

Maddi hasar durumunda ise, kaza yapan araç başına 200 bin lira, kaza başına toplam 400 bin lira tazminat ödenecek. Bu rakamlar, eski düzenlemeye göre yüzde 67 oranında bir artış anlamına geliyor.

655555.jpg

62565265.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.