Araç almak isteyenlere tarih verildi 'Uzman isim açıkladı'

Araç almak isteyenlere tarih verildi 'Uzman isim açıkladı'
Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru düşüş gösteren ikinci el araç fiyatlarında yeni yılın ilk ayı itibarıyla ibre terse döndü. Peki ikinci el araçlardaki artışın sebebi ne, araç almak için en avantajlı dönem ne zaman?

Geçtiğimiz yılın aralık ayına kadar gerileme gösteren ikinci el araç fiyatlarında yeni yıl itibariyle düşüşe geçti. Şu anda araç almak isteyen vatandaşların aklındaki soru ise ‘fiyatlar daha da artacak mı? oluyor. Peki araç almak için hangi dönem daha cazip?

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ve İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ikinci elde fiyat artışının nedenlerini ve kilometre, araç yaşı ve modeline göre en çok tercih edilen araçları sıraladı.

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ‘nin açıklamaları şu şekilde: “VavaAI Fiyat Endeksi’nin Ocak 2024 sonuçlarına göre eylül ayından itibaren düşüşe geçen, aralık ayında ise sabit kalan ikinci el araç fiyatları, yeni yılla birlikte yeniden artışa geçerek yüzde 3 yükseldi. Önümüzdeki aylarda da fiyatların kur ve enflasyona paralele bir artış göstermesini bekliyoruz.

otomobil.jpg

İkinci el araç fiyatlarını yükselten birkaç ana sebep bulunmaktadır:

Sıfır Araç Fiyatlarında Artış: Sıfır araç fiyatlarındaki artış, ikinci el araçlara olan talebi artırmaktadır. Çünkü insanlar daha uygun fiyatlara ikinci el araçlara yönelebilmektedir.

Ulaşım Tercihlerindeki Değişim: Son dönemdeki ulaşım tercihlerindeki değişim, bireylerin kişisel araçlara yönelimini artırmaktadır. Özellikle toplu taşıma araçlarının kullanımında azalma ve insanların kendi araçlarıyla seyahat etmeyi tercih etmesi, ikinci el araç talebini artırmaktadır.

Tasarruf ve Konfor: İkinci el araçlar, tasarruf sağlamanın yanı sıra sürüş ve ulaşım konforu da sunmaktadır. Bu da ikinci el araçlara olan talebi artırmaktadır.

Enflasyon ve Döviz Kuru Artışı: Araç fiyatları, genellikle enflasyon ve döviz kuru gibi göstergelerle paralel bir şekilde artmaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle ikinci el araç fiyatları da yükselmektedir.

Tüm bu sebeplerin bir araya gelmesi, ikinci el araç piyasasında değer artışını tetiklemektedir. Öngörülere göre, bu trendin devam ederek ikinci el araçlara olan talebin artmaya devam etmesi beklenmektedir.

arac-almak.jpg

ARAÇ ALMAK İÇİN EN CAZİP DÖNEM

Fiyatların sıkı para politikasının da etkisiyle kur ve enflasyonla paralel biçimde yukarı doğru seyrinin devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle aracını değiştirmek veya yeni bir araç almak isteyenler içinde bulunduğumuz dönemi iyi değerlendirmeli.

Yani şubat ayı, araç sahibi olmak isteyenler için avantajlı bir dönem. 2024 yılının genelinde ise, ikinci el araç piyasası, alıcılar ve satıcılar arasında sağlıklı bir denge oluşturarak her iki taraf için de fırsatlar sunmaya devam edecektir. Bu çerçevede özellikle tüketicilerin uygun maliyetli krediye ulaşımı konusunda kolaylıklar sağlandığında, pazarın ilk 6 ay sonunda 2023’ün ilk yarısını da geçecek bir büyüme kaydetmesini bekliyoruz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.