Araba hırsızlarına karşı alabileceğiniz 10 önlem 'Kimse kolay kolay çalamayacak'

Araba hırsızlarına karşı alabileceğiniz 10 önlem 'Kimse kolay kolay çalamayacak'
Sokakta veya otoparkta aracınızı bırakırken güvende hissetmek mi istiyorsunuz? Arabanın çalınmasını önleyen yöntemler mi öğrenmek istiyorsunuz? Birkaç basit önlem, oto hırsızlarını aracınızı çalmaktan alıkoyabilir.

Otomobil hırsızlarına karşı nasıl korunacağını merak eden araç sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken yöntemleri tek tek sıraladık. Bu yöntemlerden bazılarına karşı çok dikkatli olabilirsiniz ancak bazıları aklınıza bile gelmemiş olabilir. Bunları yaparsanız, aracınızın çalınma ihtimalini düşürebilirsiniz.

İKİ ANAHTARINIZ OLSUN

Biri normal anahtar, diğeri sizin olduğunuzu iki kere teyit eden bir tür elektronik okuyucu olmak üzere çift anahtar sistemini kullanmalısınız. Bu sayede aracınızın çalmaya çalışılması üzerine anahtarlardan diğeri otomatik olarak sistemi kapatıyor. İki anahtarı birbirinin yanında tutarsanız bu yöntemin hiçbir anlamı kalmayacağı için mutlaka ikisini ayırın ve ayrı yerlerde tutun.

hirsiz-oto.jpg

ARABA ANAHTARLARINIZI EVİNİZİN KAPISINDAN UZAK TUTUN

Araba anahtarlarının ön kapıdan uzak bir yere konması gerekiyor. Aksi takdirde kilitledikten sonra arabanın anahtarını kapıya yakın bir yere koymak, çalınmasına davetiye çıkarabilir.

Arabayla eve gelen kişileri gözlemleyen araba hırsızları çevrede bulunabilir ve bir şekilde evinizin girişinde bulunan anahtarınızı alarak aracınızı çalabilir. Dalgınlıkla kilitlemediğiniz kapınızı açabilir veya hızlıca kapıyı kapatmayı unutmuş olabilirsiniz.

CAMLARIN KAPALI OLDUĞUNU KONTROL EDİN

Aceleyle bir yere yetişmeye çalışıyor olsanız dahi araba camlarınızın kapalı olduğundan emin olun. Aynı şekilde kapıların da kilitli olması gerekiyor. Kısa süreliğine bir yere girip çıkacaksanız bile kapılarınızı kilitli tutun. Çünkü çevrede kötü niyetli bir gözlemci olabilir, aracınızı ya da içerisindeki eşyaları çalabilir.

trafikko.jpg

GİZLİ SİSTEMLE KORUNDUĞUNU DÜŞÜNMELERİNİ SAĞLAYIN

Aracın gizli bir sistemle korunduğuna dair etiket yapıştırmak önemli bir yöntemdir. Garanti bir yol olmasa da hırsızları uzak tutar, korunma ihtimali olduğunu düşündükleri bir araç için uğraşmamalarını sağlar. Yüksek güvenlik sistemi bulunan bir araç alarmı alamıyorsanız, bu önlemi kullanabilirsiniz.

ANAHTARI KONTAKTA BIRAKMAYIN

Hızlıca marketten bir şey alıp çıkacağınız için bir saniyeliğine arabadan inseniz bile aracınızın anahtarını kontakta bırakmayın. Saniyesinde aracınız kayıplara karışabilir.

TEHLİKELERE KARŞI DİKKATLİ OLUN

Aracınızın anahtarını kontakta bırakarak sadece lastiklerinize bakma fikri de oldukça tehlikelidir. Bir yerde durduğunuz esnada aracınızın altına konan bir madde, siz aracınızla gitmeye karar verdiğinizde ses çıkarabilir, çıkan sesin ne olduğunu merak edip aracınızı kontrol etmek için aşağı inmeniz gerekebilir. Bu esnada saniyeler içerisinde oto hırsızları tarafından aracınız çalınabilir.

Bir şekilde aracınızdan saniyelik inmeniz gerekiyorsa motoru durdurup anahtarı yanınıza aldığınızdan emin olun.

trafik-si.jpg

TRAFİKTE BİLE KAPILARINIZI KİLİTLEYİN.

Kırmızı ışıkta veya trafikte durduğunuz anda bir hırsız gizlice aracınızın yanına yanaşarak arka koltuktaki bilgisayarınızı veya çantanızı çalıp kaçabilir. Sadece otomobiliniz çalınmasın diye değil, değerli eşyalarınız gitmesin diye de dikkatli olmalısınız.

OTOPARKTA NEREYE PARK ETTİĞİNİZE DİKKAT EDİN

Bir otoparkın en boş, sessiz, karanlık yerlerini görüp hemen oraya yönelirseniz aracınız tehlikede olabilir. Boş yer buldum diye sevinmeyin, önleminizi mutlaka alın. Çevrede daha pahalı araçlar olsa bile hırsızlar için en kolay hangisini çalabilecekleri önemlidir. Otoparkın aydınlık ve ışık altında yer alan bölgelerine park ettiğiniz aracınızı çalamayacaklardır.

OTOMOBİLİNİZİ SİZE ÖZEL HALE GETİRİN

Arabanızın üzerine boyayla bir figür işlemek, camlara sembol yapıştırmak dikkat çekici aracınızın her yerde ayırt edilebilmesine olanak tanır. Böylece çalınma anında ve sonrasında güvenlik kameralarından kolayca tespit edilebilir. Ancak bu garanti bir çözüm olmamakla birlikte hırsızları yine de uzak tutma ihtimali de bulunabilir.

OTOMOBİLİNİZİ SATARKEN DİKKAT EDİN

Otomobil satışlarında hırsızlık olayları yaşanabilir. Bunun için mutlaka yanınızda birini götürün. Ayrıca anahtarı hemen teslim etmeyin, çalınmamasına dikkat edin. Eğer aracınızı satın almadan önce kullanmak ve test sürüşü yapmak isteyen biriyle buluştuysanız, araca öncelikle sizin binmeniz gerekiyor. İnerken de araçtan önce o kişinin inmesini bekleyin. Böylece aracınızı güvenceye alabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.