Zamanı yavaşlatıyor Bilim dünyasına damga vuracak teori

Zamanı yavaşlatıyor Bilim dünyasına damga vuracak teori
Astrofizikçi Chris Lintott, uçak seyahatlerinde dikkat çeken bir ayrıntıyı dile getirdi.

BBC’de yer alan ‘Uçakta neden daha yavaş yaşlanırsınız?’ başlıklı makalede Astrofizikçi Chris Lintott dikkat çeken açıklamada bulundu.

Astrofizikçi Chris Lintott, Einstein'ın hızlı uçarken zamanın yavaşladığını doğru bir şekilde öngördüğünü, ancak "zaman genişlemesini" en muhteşem şekilde deneyimlemek için bir kara deliğe seyahat etmenin gerekliliğini belirtti.

Astrofizikçi Chris Lintott, 1971 yılında fizikçiler Joseph Hafele ve Richard Keating, tarafından yapılan deneyi örnek gösterdi. İlk olarak her 30 milyon yılda bir saniyeden fazla zaman kaybetmeyen atom saatlerini, ticari bir jete yükleyerek önce batıya sonra doğuya doğru uçurdular.

ucak-222.jpg

Yapılan incelemeler ışığında seyahat eden saatler ile farklı bir saatle karşılaştırıldı. Sonuç olarak saatler aynı değildi. Seyahat eylemi zamanın geçişini değiştirmişti.

Deney, Einstein'ın görelilik teorisinin temel ilkelerinden biri olan zamanın evrensel olmadığı ilkesinin test edilmesiydi.

Ne kadar hızlı seyahat ederseniz, zaman sizin için o kadar yavaş geçecek. Londra'dan New York'a transatlantik bir uçuş yapın ve saatiniz yerde bırakılanın saniyenin on milyonda biri kadar gerisinde kalacak. Ancak yine de evde kaldığınızdan daha yavaş yaşlanmış olacaksınız. Hafele ve Keating'in saatleri bunu ölçebildi.

Astrofizikçi Chris Lintott yerçekiminin de bir etkisi olduğunu öne sürdü. Dünya'nın çekim gücünden uzaklaştıkça zaman hızlanacağını ve Bu da bedenlerimizi etkileyeceğini belirtti. Başınızın ayaklarınızdan biraz daha yaşlı olduğu anlamına gelir. Bir kez daha, etki inanılmaz derecede küçüktür, Fakat Dünya'dan daha uzak mesafelerde önemli hale geliyor.

uzay-2.jpg

Bu etkilerin daha büyüğü ise kara deliklerin etrafında görülüyor. Yani Kara delikteki çekim gücü sayesinde yapılacak bir deneyde gençleşmenin daha belirgin olacağı ön görülüyor. Fakat hiçbir zaman yolcusunun kara delikten çıkamayacağı için deney sonrası dünyaya gelemeyecek. Bu yüzden gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.