Bilim insanları beyni vücuttan ayrı şekilde canlı tutacak bir cihaz geliştirdi

Bilim insanları beyni vücuttan ayrı şekilde canlı tutacak bir cihaz geliştirdi
Bilim insanları bir beyni canlı tutabilen ve vücudun geri kalanından bağımsız olarak çalışmasını sağlayacak olan bir sistem oluşturdu.

ABD'deki UT Southwestern Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar yaptığı bir deneyde bir beyni canlı tutabilen ve vücudun geri kalanından bağımsız olarak çalışmasını sağlayacak olan bir cihaz yaptı.

Ketaminle uyutulan bir domuzun beynine giden kan akışını izole etmeyi başarırken, bilgisayarlı bir algoritma organın ihtiyaç duyduğu gerekli kan basıncını, hacmi, sıcaklığı ve besinleri korudu. Nörologlardan oluşan ekip, vücudun geri kalanından hiçbir biyolojik girdi almamasına rağmen, beyin aktivitesinin beş saatlik bir süre boyunca minimum değişiklik gösterdiğini açıkladı.

Bilim insanlarına göre deneyin başarısı, insan beynini diğer bedensel işlevlerden etkilenmeden incelemenin yeni yollarını açabilirken, teknoloji gelecekte beyin nakli gerçekleştirme potansiyelini barındırdığı görüldü.

beyin-2222.jpg

UT Southwestern'deki Eugene McDermott İnsan Büyümesi ve Gelişimi Merkezi'nde nöroloji, pediatri ve fizyoloji profesörü olan Juan Pascual, "Bu yeni yöntem, vücuttan bağımsız olarak beyne odaklanan araştırmalara olanak tanıyarak fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde yanıtlamamızı sağlıyor" dedi.

Beyni bu şekilde izole etmek, araştırmacıların besin alımının etkisini vücudun doğal savunma mekanizmalarından bağımsız olarak incelemelere olanak sağladı. Araştırma, Scientific Reports dergisinde yayınlanan 'Vücut dışı pulsatil dolaşım kontrolü (EPCC) altında domuz beyin fonksiyonunun korunması' başlıklı bir çalışmada şekillendi.

adsiz-001.jpg

Araştırmacılar, bu ayın başlarında yayınlanan çalışmalarında, "EPCC altında yöntemlerimizle incelenen serebral aktivitenin korunması, her bir denek çalışması süresince sürdürüldü" sonucuna vardı.

Kaynak: INDEPENDENT

Haber: KAMU SON HABER

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.