YÖK'ten çarpıcı rapor Son 5 yılda kaç üniversite öğrencisi okulu bıraktı

YÖK'ten çarpıcı rapor Son 5 yılda kaç üniversite öğrencisi okulu bıraktı
Türkiye'de üniversite eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin sayısı alarm veriyor. Son beş yılda, üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin çoğu mezun olamadan okulu bıraktı.

Üniversite eğitimini tamamlamadan bırakan öğrencilerin sayısı her yıl artıyor. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu'nun yayınladığı rapora göre, 2015'ten 2022'ye kadar 2,3 milyon öğrenci üniversiteyi terk etti. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı son beş yıl içinde üniversiteden ayrıldı. 2019'da rekor seviyeye ulaşan terk oranı, 2022'de biraz azalsa da hala 390 bin civarında.

EN ÇOK HANGİ ÜNİVERSİTELERDEN ÖĞRENCİ AYRILDI?

Ayrılan öğrencilerin üniversitelerine göre dağılımını inceleyen rapor, Türkiye'de üniversite eğitimine devam etme oranının düşük olduğunu ortaya koyuyor. Üniversiteyi bırakanların büyük çoğunluğu açık öğretim fakültelerinde okuyanlar oluşturuyor.

  • Anadolu Üniversitesi 78 bin öğrenciyle listenin başında,
  • İstanbul Üniversitesi 68 bin,
  • Gazi Üniversitesi de 66 bin,
  • Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi gibi köklü kurumlar ise ilk 25 üniversite arasında yer alıyor.

Avrupa'da nüfusa oranla en fazla üniversite öğrencisine sahip ülke Türkiye. Eurostat verilerine göre, Türkiye'de bin kişi başına düşen üniversite öğrenci sayısı 95 iken, AB ortalaması 38'dir. Ancak Türkiye'de üniversite mezuniyet oranı yüzde 30 civarında iken, AB ortalaması yüzde 40'tır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.