Vergide yeni dönem başlıyor! Herkes için zorunlu olacak

Vergide yeni dönem başlıyor! Herkes için zorunlu olacak
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin yürürlüğe gireceği tarihi duyurdu.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Akaryakıt sektöründe vergi kaçakçılığı ve usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçmek için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım başladı.

Bu sistem, 1 Ocak 2025'te uygulanmaya başlayacak ve milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, akaryakıt sektöründe vergi kayıplarını önlemek amacıyla 1 Ocak 2025'te zorunlu hale getirilecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

cd9a877f0aee101126103dd47f154071.jpgDARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLU OLACAK

UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girilmesini engelleyerek plakaların otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak. Bu sistemin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını vergi indirimi elde etmek için gider olarak gösteren vergi mükelleflerine hizmet veriyor.

ekran-goruntusu-2024-04-14-084715.png5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu taşıt gruplarına UTTS'ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi takdirde, söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi bakımından geçersiz sayılacak.

TTB'ler (Taşıt Tanıma Birimi), araçtan söküldüğünde kullanılamaz hale gelecek ve yeniden takılması gerekecek. Taşıtların sahiplik veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da yeni TTB takılacak.

TTB montajı, sadece Darphane tarafından yetkilendirilen Taşıt Montaj Firmaları tarafından yapılacak. UTTS'ye geçmeyen taşıtlar gönüllü olarak kayıt yaptırabilecek.

Bu yeni sistemle yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası'nı bulan vergi kaçağının önlenmesi hedefleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.