Vatandaşlara nakit avans şoku Limitler ve taksit sayıları değişti

Vatandaşlara nakit avans şoku Limitler ve taksit sayıları değişti
Kredi kartlarında beklenen düzenlemede ilk adım nakit avans çekimlerinde yapıldı. Milyonlarca hesap sahibinin kullandığı nakit avansta limitler yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Taksitler ise 12’den 3’e indirildi. İkinci sıkılaştırma adımının ise milyonlarca kişinin bel bağladığı kredi kartlarına yönelik yapılması bekleniyor.

Piyasada kredi kartı limitleri ve taksitleriyle ilgili yapılacak yeni düzenlemenin gerginliği yaşanıyor.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta kredi büyümelerinde aylık sınırları düşürmesi ve sınırı aşan bankalara zorunlu karşılık getirmesi ile verdiği sinyal kendini nakit avans hesaplarında gösterdi. Bankalar, kredi kartında nakit avans limitlerinin yüzde 25 ile sınırlandırmaya başladı.

kredikarti2.jpeg

Ayrıca taksitli nakit avansta taksit sayısı da 3’e indirildi. İhtiyaç kredilerinde faizlerinin yıllık yüzde 60’ın üzerinde çıkması nedeni ile vatandaşlar daha düşük faizli nakit avans kullanımına yöneltmişti. Taksitli nakit avans kullanımında faiz şuanda aylık bazda yüzde 4,42 seviyesinde sürüyor.

SIKILAŞMA ADIMLARI PEŞ PEŞE GELDİ

Hem bireysel harcamaların alınan önlemlere rağmen harcamaların artması hem de enflasyonda beklenen düşüşün sağlanamaması kredilerde sıkılaşma adımları peş peşe gelmesine neden oldu.

Daha önce hem bankacıların hem de ekonomi yönetiminin sıklıkla dile söylediği kredi kartlarına limit ve taksit sınırlandırmasında ilk adım geldi. Şubat'ta enflasyonun beklentilerin üzerinde artması sıkılaştırma adımları öne çekilmesine neden oldu. Seçim sonrasında kredi kartı harcamalarına sınır getirilmesi beklenirken bankalar nakit avansta taksit sayısını şimdiden 3’e düşürdü. Bankalar geçen ay kredi kartından nakit avansa 12 aya kadar taksit yapabiliyordu.

kredikarti4.webp

NAKİT AVANS FAİZ ORANI YÜZDE 4.42

Geçen yıl Mayıs'ta yapılan genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1.36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüştü. Bankalar diğer yandan, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkarmıştı. Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans çekimlerinde uyguladıkları faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde görülüyor.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA REKOR KIRILDI

Merkez Bankası bilgilerine göre ise kredi kartı harcamaları 1 Mart haftası itibariyle 262,2 milyar TL ile rekor seviye çıktı. Bu dönemdeki artışa vergi ödemleri ile BES ödemelerinin etkisi olduğu belirtiliyor. Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişler ise haftalık 15,6 milyar TL artış gösterdi ve 83,4 milyar TL'ye tutarak rekor kırdı. İnternet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi ise yüzde 139,5 artış gösterdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.