Türkiye'yi açlık sardı Mart ayı rakamları korkunç gerçeği ortaya serdi

Türkiye'yi açlık sardı Mart ayı rakamları korkunç gerçeği ortaya serdi
Emekli maaşlarını çoktan geçen açlık sınırı asgari ücrete dayandı. Türk-İş'in açıkladığı verilere göre açlık sınırı 16 bin 793, yoksulluk sınırı ise 54 bin 700 liraya çıktı.

Mart ayı yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarını açıklayan Türk-İş emekli ve asgari ücretlinin çektiği geçim sıkıntısını ortaya serdi.

Mart ayında yoksulluk sınırı 54 bin 700 lira, açlık sınırı da 16 bin 793 TL'ye çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Mart ayı sonuçlarını duyurdu.

Buna göre, 4 kişilik bir aile için Mart'ta yoksulluk sınırı 54.700 TL'ye yükseldi. Açlık sınırı ise 16.793 TL olarak hesaplandı. Mart ayı verilerine göre gıda fiyatları aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 oranında artış gözlendi.

Gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt ödemeleri, ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için zorunlu yapılan harcamalar üzerinden yapılan hesaplama yoksulluk sınırının 54.700,32 TL’ye çıktığını gösterdi.

Evli olmayan bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise en düşük aylık 21 bin 831 liraya çıktı.

'SEÇİM ÖNCESİ FiYATLAR AŞAĞI ÇEKİLDİĞİ HALDE SINIRLAR YÜKSELDİ'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Temel mal ve hizmetlerde görülen yükseliş geçim şartlarını her geçen gün daha da olumsuz etkilemekte. Yapılan son araştırmada; marketlerde ürün bazlı fiyatların -ramazan ayı indirimi adı ile- seçim öncesi aşağı çekildiği görüldü. Fakat bu indirimlere rağmen özellikle gıda fiyatlarında artış devam etti ve başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere toplumun tüm ünü etkileyen fiyat artışları geçim şartlarını giderek ağırlaştırdı. Gelirlerin satın alma gücü her geçen ay düşmeye devam ediyor.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlari çin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 54.700,32 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 21.831,13 TL’ye yükseldi."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.