Tüm araçlara zorunlu takılacak Yeni uygulama geliyor

Tüm araçlara zorunlu takılacak Yeni uygulama geliyor
Yaklaşan yeni düzenleme, araç sahipleri için önemli değişiklikler getiriyor. 2025 yılının başından itibaren uygulanacak olan bu zorunluluk, akaryakıt satın alımında yeni bir dönemi başlatıyor. Araç sahipleri, yakıt alımlarında bu yeni kurallara uymak zorunda kalacaklar. İşte yeni uygulamanın ayrıntıları...

Türkiye'de akaryakıt sektörü, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla yeni bir döneme giriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi gelirlerindeki kaybı azaltmak için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu sistem, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olacak ve akaryakıt istasyonlarındaki manuel plaka girişlerini ortadan kaldırarak, taşıtların plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme kaydedecek. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin kurulumu ve yönetimi konusunda öncülük edecek ve bu süreçte taşıt montaj firmalarına yönelik eğitimler düzenleyecek.

benzin-istasyonu-acma-maliyeti.jpg

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesini hayata geçirme aşamasında, akaryakıt sektörü temsilcileriyle düzenli toplantılar yaparak görüşmelerde bulundu. Geçen hafta, UTTS kapsamında Yetkili Taşıt Montaj Firması olma yolunda ilerleyen şirketlerle bir araya gelen Darphane, bu toplantıda otomotiv sektörünün önde gelen isimleri, dernekler ve servis sağlayıcılarıyla sistemin nasıl işlediğini, Taşıt Montaj Firmalarının rollerini ve sorumluluklarını, kayıt ve yetkilendirme süreçlerini detaylı bir şekilde anlattı.

5 Ekim 2023'te Resmî Gazete'de ilan edilen UTTS Tebliği'ne göre, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca, iş amaçlı kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024'e kadar Taşıt Tanıma Birimi monte edilmesi gerekiyor. Ayrıca, akaryakıt istasyonu işletmecileri de yıl sonuna kadar istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu cihazı eklemek zorunda.

ak-1-5msi.jpg

5 Ekim 2023'te yayımlanan yönetmelikle, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında akaryakıt satış işlemleri için belge düzenlemeleri ve yetkili firma prosedürleri netleştirildi. Araçların yakıt tankına yerleştirilecek olan elektronik etiketli 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB), yakıt alımı sırasında, yakıt pompasına monte edilen 'Taşıt Tanıma Okuyucu' aracılığıyla plaka bilgisini dijital olarak okuyacak ve bu bilgiyi Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a güvenli bir iletişim ağı üzerinden aktaracak.

Bu sistem sayesinde, akaryakıt masraflarının raporlanmasında kullanılan makbuz ve faturalara araç plakası bilgileri otomatik olarak eklenmiş olacak. UTTS'nin uygulanmasıyla, manuel plaka girişi nedeniyle oluşabilecek fatura düzensizlikleri de önlenecek. TTB'nin araçtan çıkarılması durumunda, cihazın kullanım dışı kalacağı ve yeniden montaj gerektireceği belirtildi. Ayrıca, araç sahipliği ya da plaka bilgisi değişikliği halinde yeni bir TTB'nin montajı zorunlu olacak.

yakit-istasyonu.jpg

Akaryakıt masraflarını vergi indirimi olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilerin araçlarının UTTS'ye dahil olması gerekmekte, ancak bu zorunluluk dışında kalan araçlar da sisteme gönüllü olarak kaydedilebilecek. Yeni düzenleme ile, yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası tutarındaki vergi kaybının önüne geçilmesi hedeflenmekte.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.