Tarih verildi Merkez Bankası'ndan taşıt kredisi açıklaması

Tarih verildi Merkez Bankası'ndan taşıt kredisi açıklaması
Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre, 2024 yılının ilk üç ayında bankalar konut kredi talebinin daha da düşeceğini, diğer bireysel kredi talebinin de azalacağını öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların 2023 yılının dördüncü çeyreği değerlendirmelerini ve 2024 yılının ilk çeyreği beklentilerini barındıran Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı.

Ankete göre, 2023 yılının son çeyreğinde, bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilerin toplam talebinde artış gözlendi. Bu artışın, hem büyük hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi talebindeki yükselişten kaynaklandığı belirtildi. Bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilerin faiz oranlarında ise düşüş eğilimi devam etti. Bankaların kredi standartlarında ise önemli bir değişiklik olmadığı ifade edildi.

5609.jpg

MERKEZ BANKASI'NIN ANKET SONUÇLARININ DEĞERLENDİRMESİ

Kredi standartlarına ilişkin anket sonuçlarına göre, işletme kredilerine uygulanan standartlarda sıkılaşma eğilimi devam etmiştir. Ancak, işletme büyüklüğü ve kredi cinsi gibi alt gruplara bakıldığında, farklılaşmalar görülmektedir. Büyük işletmeler ve yabancı para cinsinden krediler için standartlardaki sıkılaşma hızı azalmış, diğer işletmeler ve yerli para cinsinden krediler için ise standartlarda değişiklik olmamıştır.

2024 YILINDA BANKLARIN BEKLENTİLERİ

2024 yılının ilk üç ayında bankaların işletmelere kredi verme koşullarını yumuşatması bekleniyor. Bu, ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve kredi talebinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. 2023 yılının son çeyreğinde ise bankaların konut ve taşıt kredilerine uyguladığı standartlar daha az sıkılaştı, diğer bireysel kredilerde ise sıkılaşma durdu.

2024 yılının ilk üç ayında, konut kredileri için uygulanan standartların daha da gevşeyeceği, diğer tüketici kredileri için ise biraz daha sertleşeceği öngörülmektedir. Bankaların otomobil kredileri için belirledikleri standartlarda ise sıkılaşmanın düşük düzeyde sürdürüleceği tahmin edilmektedir.

"YILIN İLK ÇEYREĞİNDE TAŞIT KREDİ TALEBİNDE İSE BELİRGİN BİR AZALIŞ BEKLENİYOR"

2024 yılının ilk üç ayında, işletmelere kullandırılan kredilerin talebinde çok zayıf bir artış olacağı öngörülmektedir. 2023 yılının son çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredilerin talebi azalmaya devam etmiş, ancak bu azalış hızı yavaşlamıştır. Taşıt kredilerinin talebi ise azalmaktan çıkıp artmaya başlamıştır. 2024 yılının ilk üç ayı için bankaların beklentisi, konut kredilerinin talebindeki azalışın daha da yavaşlayacağı, diğer bireysel kredilerin talebindeki azalışın ise daha da hızlanacağı şeklindedir. Yılın ilk üç ayında taşıt kredilerinin talebinde ise büyük bir düşüş olacağı tahmin edilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.