Sigortalı kadınlar dikkat! Erken emekli olabilirsiniz Doğum borçlanması nedir ne işe yarar?

Sigortalı kadınlar dikkat! Erken emekli olabilirsiniz Doğum borçlanması nedir ne işe yarar?
Çocuk sahibi olduğu için iş yaşamına ara vermek zorunda kalan kadınlar için erken emeklilik yolunu açan doğum borçlanması nedir ve nasıl yapılır? Doğum borçlanması hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…

Bir bebek dünyaya getirip iş hayatından uzak kalmak zorunda olan kadınlar için yepyeni bir çözüm yolu bulunuyor. İşe ara vererek emeklilik sürelerini tehlikeye attığını düşünen kadınlar için doğum borçlanması fırsatı veriliyor. Peki, doğum borçlanması nedir? Bu fırsatı nasıl değerlendirebilirsiniz? Doğum borçlanması kaç gün?

Çocuğunuz olduktan sonra sigortanızın ödenmesine ara verilmesi tüm yaşamınızı etkileyen bir dert olabilir. Minicik bir bebeği kucağınıza alırken aklınızda dönüp duran endişelerin önünü kesecek bir çözüm yolu olan doğum borçlanması, değerli bir fırsat olarak kadınların karşısına çıkıyor. Birçok kadını ilgilendiren doğum borçlanması ne işe yarar ve şartları neler diye merak ediliyor.

hamile-calisan-2.jpg

Erken emeklilik getiren doğum borçlanması şartları neler ve nasıl yararlanılır diye merak edenlerdenseniz konunun detaylarını vermeye başlayalım. Çocuk sahibi olup işe ara veren kadınların endişelerini azaltacak yöntemden bahsedelim.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum yapan kadınların işe ara vermesi nedeniyle bir fırsat sunan doğum borçlanması, kadınların çalışamadıkları dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden borçlanmalarına ve dolayısıyla emeklilik sürelerini, işe ara verdikleri süre kadar öne çekebilmelerine olanak tanıyor. Pek çok anne veya anne adayı doğum borçlanması kaç gün diye de merak ediyor. SGK kapsamında erken emeklilik getiren bu sürecin detaylarını vermeye devam edelim.

DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN?

Erken emeklilik için bir çocuğa 720 gün sayılıyor. En fazla 3 çocuk için uygulanabiliyor. Toplamda 6 yıl kaybeden kadın için çare oluyor.

Üç çocuk varsa borçlanma süresi 6 yıla tekabül ediyor. Yani doğum yapan kadın, 6 yıllık prim boşluğunu doldurmak için ya dışarıdan prim ödemesi ya da çalışması gerekiyor. Ancak doğum borçlanması, bu 6 yılı borçlandırıyor ve hemen emekli olunmasının önünü açıyor.

Böylece 3 çocuk sahibi, 6 yıllık prim boşluğu bulunan kadın, emekliliğinin 6 yıl uzaması yerine hemen emekli olabiliyor. Her çocuk için 2 yıl olan süre, emekliliğin çocuk başına süre kadar öne çekilebileceğini, erken emeklilik getirebileceğini ortaya koyuyor.

anne.jpg

DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA 2023

1 çocuğu olan kadınlar için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL olacak.

2 çocuğu olan kadınlar için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL olacak.

3 çocuğu olan kadınlar için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 230 bin 584,3 TL olacak.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELER?

Bir kadının doğum borçlanması hakkı en fazla 3 çocuk için yapılabiliyor. Ayrıca doğum ya da doğumların sigorta giriş tarihinden sonra olmuş olması gerekiyor. Yani doğumdan önce sigortalı bir çalışan olması gerekiyor.

anne-bebek.jpeg

Kadının doğumdan sonra borçlanacağı süre boyunca çocuğun yaşaması da önemli şartlardan biri.

Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile bu süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum borçlanması mümkün.

DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bir kadın doğum borçlanması başvuru sürecine girebilmek için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilir. Bunun için öncelikle e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4A Doğum Borçlanması Başvurusu bölümünden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.