Şifa deposu besinin fiyatı arşa çıktı 'Kahvaltı sofralarının vazgeçilmeziydi'

Şifa deposu besinin fiyatı arşa çıktı  'Kahvaltı sofralarının vazgeçilmeziydi'
Fiyatıyla cepleri yakan; işçiyi, memuru, emekliyi kara kara düşündüren kestane balı sofralardan azalmaya başladı. Kestane rekoltesindeki düşüş tüketiciyi zorladı.

Birçok faydasıyla kahvaltı sofralarının yıldızı olan kestane balı artık faydalarını durumu iyi olan vatandaşa sunabilecek. Çünkü bu dönem kestanede görülen rekolte düşüşü, tüketicinin alım gücünü bir hayli etkiledi.

Kestanede rekoltenin azalması, balın fiyatlarında dudak uçuklatan rakamların görülmesine neden oldu. Bal üretimi de neredeyse 3’te 1 oranında azaldı.

kestane-bali233.jpg

FİYATI İKİ KATINI AŞTI

Yok denecek kadar az miktarda rekolte ile kestane, bal fiyatlarının artmasına neden oldu. Bal üretiminin azalması ise kestane ağaçlarında görülen bir hastalık oldu. Arıların bal yapabilmelerini de etkileyen bu durum fiyatların artmasına neden oldu. Az miktarda üretilen kestane balının fiyatları aldı başını gitti.

kestane11.jpg

Sinop’ta Uğur Özdemir adında bir bal üreticisi, kestane balında üçte bir oranında düşüş olduğunu, bunun da ister istemez fiyatlara yansıdığını söyledi. Özdemir, “Kestane ağaçlarını bir hastalık vurdu, arıları da etkiledi. Kestane ürününü de etkiledi. 600 liraya verdiğimiz kestane balı 1500 liraya yakın fiyatı buldu. Vatandaşların alım gücünde de düşme yaşandı” dedi.

kestane12.jpg

BAL ÜRETİMİNDE MALİYETLER ARTTI

Kestane balının rekolte düşüşü ile birlikte artan maliyetler balın fiyatının artmasına neden oluyor. Üreticiler arıları bal için hazırladıklarında ve verim düşük olduğunda boşa masraf yaptıklarıyla kaldıklarını dile getiriyor. Bu durum tezgaha gelen balın fiyatlarını da etkiliyor.

Baldaki fiyat artışının alım gücüne bağlı olarak çoğu kişiyi zorladığını söyleyen üretici, durumu olan ve olmayan müşterileri arasında farkın bulunduğunu ve durumu olmayanların sofralarına bal girmediğini vurguluyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.