Selçuk Geçer’den yatırımcılara kritik ‘faiz’ uyarısı ‘Ona yatırım yapan bin pişman olacak’

Selçuk Geçer’den yatırımcılara kritik ‘faiz’ uyarısı ‘Ona yatırım yapan bin pişman olacak’
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yatırımcılara Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda kritik uyarılarda bulundu.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yatırımcılara seslenerek ‘faiz oyununa’ gelmeyin uyarısında bulundu. Geçer, Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda, “Negatif faiz ortamında kaldığın sürece, ne yabancı ne de yerli senin bankana para yatırmaz, senin paranı cinsinden para yatırmaz kimse. Türk lirasında kalmak istemez” dedi.

Merkez Bankası 500 puan faiz artırımına giderek yüzde 45 olan faizi, yüzde 50’ye kadar çekti. Faiz kararı sonrasında piyasada hareketlikler oldu. Tedirgin olan çoğu yatırımcı ise ekonomistlerin faiz değerlendirmelerini merak etmeye başladı.

dolar-tl.jpg

GEÇER: “NEGATİF FAİZ ORTAMINDA KONU KAPANMIŞTIR”

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, artık Türk Lirası’nın güçsüz Türkiye anlamına geldiğini belirtirken, “Türkiye'nin değeri, Türk Lirası'nın değeriyle ölçülür. Güçlü Türkiye, kendi kaynaklarıyla üreten Türkiye demektir. Geçen gün televizyonda soruyorlar, ‘Faiz yüzde 50 olursa, bu iş bitmiştir' diyebilir miyiz? Döviz dengelenebilir mi, işler yoluna girer mi?’ Ya matematik bilmiyorsunuz, ya hesap bilmiyorsunuz, ya kitap bilmiyorsunuz. Bir ülkenin enflasyonu yüzde 70 iken, o ülkenin faizi yüzde 45 de olsa, 50 de olsa, 60 da olsa ve 65 de olsa, negatif faiz ortamında konu kapandı” şeklinde konuştu.

112086606-dolartl.jpg

“SENİN ÖNÜNDE BELİRSİZLİKLER VAR”

Negatif faiz ortamında kaldığı sürece ne yabancı ne de yerli senin bankana para yatırmayacağını söyleyen Geçer, iki nedeni gösterdi. Geçer, “Negatif faiz veriyorsun, yatırımcının getirisi yok, götürüsü var. İkincisi, dövizini baskıladın. Bir de zarara gir, çünkü 100.000 dolar getirir, 80.000 dolar olarak götürür. Niye böyle bir riske girsin? Amerika'ya 100.000 dolarımı götürürüm, yüzde 3'lük pozitif faize yatırırım. Hatta daha üstü ama yüzde 3 olarak kabul edelim, döviz olarak yatırır, döviz olarak çekerim, hiçbir riske girme. Avrupa'ya giderim, euro'ya yatırırım, yine riske girmem. Türkiye'de Euro bonda girerim, dolar bonda girerim, ya da döviz alırım kenara koyarım, yine riske girmem. Senin önünde seçim, riskin var. Senin önünde belirsizliklerin var” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.