Sahurda bunu yemeyen pişman oluyor 'Dayanıklılığı arttırıyor'

Sahurda bunu yemeyen  pişman oluyor 'Dayanıklılığı arttırıyor'
Kış ayına denk gelen Ramazan ayı için hazırlıklar başladı. Vatandaşlar bünyelerini nasıl dinç tutabileceklerini merak ediyor. Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan bununla ilgili önerilerde bulundu.

Bu yıl mevsim geçişinde başlayan Ramazan'da oruç tutacakların bağışıklık sistemini de dayanıklı olması önem arz ediyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi, Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, Ramazan ayını daha rahat geçirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecekleri anlattı.

Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, "Ramazan ayında büyük bir açlık süresinden bahsettiğimiz için zaten bağışıklığa karşı bir düşürücü etkisi olacak. Mevsim geçişlerinin etkisiyle de tabii ki bağışıklıkta düşüş bekliyoruz. Ama bunu beslenmeyle destekleyebiliriz. İftarda ve sahurda özellikle ıspanak, portakal gibi mevsim meyve ve sebzelerini mümkünse normalden daha fazla tüketin. Yanında mutlaka probiyotik içeren besinler alın. Bunlar bağışıklığınızı koruyacak ve güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

OMEGA 3 BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLİYOR
Probiyotiklerin hem bağışıklık hem de bağırsaklar için önemini vurgulayan Ecenur Özkul Erdoğan, "Bu süreçte yaşanabilecek ishal , kabızlık gibi durumlar için çok faydalı olacaktır. O yüzden mutlaka sofralarınızda yoğurt bulundurun. Omega 3 çok güzel bağışıklık destekleyicidir. Ramazan ayında çok fazla tercih edilmese de haftada 2 kere balık tüketmek bu konuda bize destek olacaktır. Baharatlar da destek alınabilir. Zencefil, zerdeçal her öğüne ve her yemeğe rahatlıkla eklenebilecek baharatlardır. Bağışıklık sisteminizi de çok güzel destekleyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

"8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ"
İftar ve sahur arasında en az 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Ecenur Özkul Erdoğan, "Beyaz ekmek geleneksel olarak çok tüketilse de şeker düşmelerine neden olduğu için tam tahıllı ürünleri tercih etmeliler. Normalde özellikle yağlı ve şekerli besinleri tükettiğimizden Ramazan ayında da ekstra böyle bir istek olabilir. Yaza doğru ilerlediğimizden oruç açma saatlerimiz de giderek uzayacak. Burada dikkat edeceğimiz şey; ani şekilde yemeye başlamak, ani şeker ve hipertansiyon yükselmesine neden olur. Bu nedenle oruç mutlaka su ile açılmalıdır. Sonrasında çorba ile devam edilir. Mümkünse 5 dakika ara verilsin ardından ana yemeğe geçilsin" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.