Sağlıkta sistem değişikliği Meclis'ten geçerek yasalaştı

Sağlıkta sistem değişikliği Meclis'ten geçerek yasalaştı
Sağlık alanında birçok köklü değişikliği içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa ile birlikte sağlık alanında eleman temininde sıkıntı çekilen yerlerde sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak.

Sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'ten geçti.

Yapılan görüşmeler sonrası teklif kabul edilen kanun teklifi ile birlikte sağlık alanında birçok değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeye göre mesleğini serbest olarak yapan diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek.

dis.jpg

Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında görev almanın yanında kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma verilecek danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde görev alacak.

acilservis1000.jpg

Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilmelerine olanak verilecek.

İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken özellikler ve şartlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yetkisini kullanabilecek.

Eczanelerde yapılacak teftişler, sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri ya da Sağlık Bakanlığı veya müdürlüğünce belirlenecek resmi tabipler veya eczacılar tarafından yapılacak.

Düzenlemeyle yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan artışla ödenecek.

Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yapabilecek, sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecekler.

Öğretim elemanları ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmeti sunumu için sözleşme yapılabilecek.

Düzenleme ile herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat veya izin alınmış bile olsa beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığından izin alınacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.