Resmi Gazete'de yayımlandı RTÜK yönetmeliğinde büyük çaplı değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlandı RTÜK yönetmeliğinde büyük çaplı değişiklik
RTÜK, "Uydu Yayın Yönetmeliği", "Kablolu Yayın Yönetmeliği" ve "İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliği"ndeki değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Resmi Gazete'de Kablolu Yayın Yönetmeliği" ve "İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliği"ndeki değişiklikleri yayımladı.

İSTEĞE BAĞLI YAYINLARIN İNTERNET ORTAMINDAN SUNUMU HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YÖNETMELİĞİN 7 NCİ MADDESİNE AŞAĞIDAKİ FIKRA EKLENMİŞTİR:

İnternet ortamından yayın iletim yetkisi almak isteyen kuruluşlar, başvuru sırasında bu hizmeti vermeye başladıklarını belirtmeleri ve başvuru işlemlerini bitireceklerine dair bir taahhütname vermesi gerekmektedir. Ayrıca, üç aylık yayın iletim yetkilendirme ücretini peşin olarak ödemeleri şarttır. Eğer kuruluşlar;

a) Başvuru tarihinden itibaren yetmiş iki saat içinde taahhütnameyi sunmaz veya üç aylık yayın iletim yetkilendirme ücretini ödemez,

54542.jpg

b) Üç aylık süre içinde internet ortamından yayın iletim yetkisi alamaz ve ek üç aylık yayın iletim yetkilendirme ücretini ödemez,

c) Üst Kurulun istediği bilgi ve belgeleri zamanında vermez ve yayın iletim yetkisi başvuru işlemlerini bitirmez,

ise Üst Kurul, 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrasına göre, ilgili yayının kaldırılması veya erişimin engellenmesi için sulh ceza hâkimine başvurur. Bu fıkra kapsamında işlemleri tamamlanıp internet ortamından yayın iletim yetkisi alan kuruluşların, yayın iletim hizmetlerine başladıklarını beyan ettikleri tarihten yayın iletim yetkisinin verildiği tarihe kadar olan süre, internet ortamından yayın iletim yetkisi sürelerinden düşülür.”

AYNI YÖNETMELİĞİN 10 UNCU MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININ (B) BENDİNE GÖRE

“bulunulmaması” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yayın lisansının verilmesi için gerekli olan bilgi ve belgelerin süresi içinde ibraz edilmeyerek başvuru işlemlerinin tamamlanmaması ve izinsiz olarak yayınlara devam edilmesi” ibaresi eklenmiştir.

rtuk-760-bin-liraya-2-belgesel-cektirecek-959090-5.jpg

AYNI YÖNETMELİĞİN 12 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASINDA YER ALAN “NİSAN” İBARESİ “TEMMUZ” ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMİŞ VE AYNI FIKRAYA AŞAĞIDAKİ CÜMLE EKLENMİŞTİR

“birinci taksitini” ibaresi “en az bir taksit tutarında ücretin” şeklinde ve “dokuz taksit miktarı” ibaresi “kalan lisans ücreti” şeklinde değiştirilmiştir.

UYDU YAYIN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Uydu Yayın Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “söz konusu Yönetmelik ekinde yer alan yayın lisans başvuru formlarını da (G-1, G-2, G-3, G-4, G-5 formları)” ibaresi “yayın lisans başvuru formlarını da” olarak değiştirilmiştir.

AYNI YÖNETMELİĞİN 9 UNCU MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASI DEĞİŞTİRİLDİ

Yayın lisans süresi biten medya hizmet sağlayıcılarının, lisanslarını yenilemek için yapmaları gereken işlemler şunlardır:

  • Üst Kurula lisans yenileme talebinde bulunmak
  • Teknik yeterliliklerinin yerinde denetlenmesini sağlamak
  • Üst Kurulun istediği bilgi ve belgeleri sunmak
  • Lisans ücreti ve teminat mektubu ödemek

Bu işlemleri tamamlayan medya hizmet sağlayıcılarının, yayın lisans süreleri Üst Kurul tarafından on yıl daha uzatılır.

AYNI YÖNETMELİĞİN 10 UNCU MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASINADA;

“kaybedilmesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile Kanunun 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi” ibaresi eklenmiştir.

rtuk-internet-denetim.jpg

UYDU YAYIN LİSANS ÜCRETLERİNİN İADESİNE İLİŞKİN ESASLAR ŞUNLARDIR:

a) Kanunun 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen hallerde veya Kanunun 32 nci maddesine göre uydu yayın lisansı iptal edilen kuruluşların ödedikleri yayın lisans ücretleri geri verilmez; lisans ücretinin ödenmemiş taksitleri ise yayın lisansı iptali kararı kuruluşa tebliğ edildiği anda vadesi gelmiş sayılır ve hemen tahsil edilir.

b) Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hallerde uydu yayın lisansı iptal edilen kuruluşların yatırdıkları yayın lisans ücretleri, kuruluşların yazılı başvuruları halinde, Üst Kurul kararının kendilerine ulaştığı tarihten itibaren kalan lisans süresine göre hesaplanarak, orantılı olarak geri ödenir.

KABLOLU YAYIN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

15/6/2011 tarihli ve 27965 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kablolu Yayın Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “söz konusu Yönetmelik ekinde yer alan yayın lisans başvuru formlarını da (G-1, G-2, G-3, G-4, G-5 formları)” ibaresi “yayın lisans başvuru formlarını da” şeklinde değiştirilmiştir.

1013754929-0-25-1024-669-1920x0-80-0-0-e1ffedf47e5d386f56426b1b8d56d219.jpg

AYNI YÖNETMELİĞİN 9 UNCU MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

“Yayın lisans süresi sona eren medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, talepte bulunması, teknik yeterliliğe sahip olduğunun yerinde yapılan denetimle tespit edilmesi, Üst Kurulca talep edilen bilgi ve belgeleri ibraz etmesi ve lisans ücreti ile teminat mektubuna ilişkin 8 ve 15 inci maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi kaydıyla, yayın lisans süresi Üst Kurulca on yıl süre ile yenilenir.”

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına “kaybedilmesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile Kanunun 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi” ibaresi eklenmiştir.

AYNI YÖNETMELİĞİN 11 İNCİ MADDESİ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

"a) 10 uncu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında sayılan nedenlerle veya Kanunun 32 nci maddesi uyarınca kablolu yayın lisansı iptal edilen kuruluşlardan alınmış olan yayın lisans ücreti kendilerine iade edilmez; lisans ücretinin vadesi gelmemiş taksitleri ise yayın lisansı iptali kararının kuruluşa bildirimi ile birlikte muaccel hâle gelir ve defaten tahsil edilir.

6456546.jpg

b) 10 uncu maddenin üçüncü fıkrasında sayılan nedenlerle kablolu yayın lisansı iptal edilen kuruluşlardan alınmış olan yayın lisans ücretleri, kuruluşların yazılı talepleri üzerine, Üst Kurul kararının tebliğ tarihinden itibaren kalan lisans süresi hesaplanmak suretiyle, kendilerine kıst olarak iade edilir."

AYNI YÖNETMELİĞİN 12 NCİ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (D) BENDİNDE YER ALAN “ARALIK AYI BAŞINDA” İBARESİ “OCAK AYININ İLK HAFTASINDA” ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

AYNI YÖNETMELİĞİN 14 ÜNCÜ MADDESİNE AŞAĞIDAKİ FIKRALAR EKLENDİ

“(6) Kablolu yayın platform ve altyapı işletmecisi kuruluşlara, yayın iletim yetkileri iptal edilinceye kadar yayın iletim yetkilendirme ücreti tahakkuk ettirilmeye devam edilir.

(7) Üst Kurula yapılan başvuru neticesinde yayın iletim yetkisi iptal edilen kablolu yayın platform ve altyapı işletmecisi kuruluşlardan alınmış olan kablolu yayın iletim yetkilendirme ücretleri, kuruluşların yazılı talepleri üzerine, Üst Kurul kararının tebliğ tarihinden itibaren kalan yayın iletim yetkilendirme süresi hesaplanmak suretiyle, kendilerine kıst olarak iade edilir.”

AYNI YÖNETMELİĞİN 15 İNCİ MADDESİ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

“MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte ve İdari ve Mali Şartlar Yönetmeliğinde belirtilen idari, mali ve yayın hizmetine ilişkin bilgi ve belgeleri Üst Kurula ibraz eden kuruluşun kablolu yayın lisans veya yayın iletim yetkisi talebi, Üst Kurulca değerlendirilir. Değerlendirme sonucu olumlu olan kuruluşlar, bu hususta alınan Üst Kurul kararının tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde teknik denetim talebinde bulunmak zorundadır.

1193336.jpg

(2) Teknik yeterliliğe sahip olduğu tespit edilen kuruluşlar, lisans ve yayın iletim yetkilendirme ücretleri ile teminat mektubuna ilişkin mali yükümlülüklerini teknik denetimden itibaren bir yıl içerisinde yerine getirir. Söz konusu yükümlülükleri yerine getiren kuruluşlara Üst Kurulca kablolu yayın lisansı veya yayın iletim yetkisi verilir.

(3) Lisans ücretinin Kanunun 42 nci maddesine göre taksitle ödenmek istenmesi halinde, yayın lisansı verilmeden önce, yayın lisans ücretinin en az bir taksit tutarının lisans belgesinin verilmesinden önce ödenmek koşuluyla, kalan lisans ücreti tutarında tedavüldeki Türk parası cinsinden nakdi teminat veya Üst Kurula muhatap düzenlenmiş ve Kurulca belirlenen örneğe uygun 10 yıl süreli banka teminat mektubu sunulur. Bu kapsamda Üst Kurula sunulacak banka teminat mektubu tutarı, birden fazla bankadan temin edilen banka teminat mektupları ile de sağlanabilir."

5fl6yw-x.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.