Ramazanın vazgeçilmez lezzeti güllaç tarifi

Ramazanın vazgeçilmez lezzeti güllaç tarifi
Güllaç, Türk mutfağının geleneksel ve sevilen bir tatlısıdır. İnce dilimlenmiş güllaç yapraklarıyla yapılan bu tatlı, özellikle Ramazan ayında sıkça tüketilir. İşte güllaç tarifi:

Malzemeler:

  • 1 paket güllaç yaprağı (yaklaşık 10-12 adet)
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 su bardağı iri dövülmüş fındık içi (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu veya birkaç damla gülsuyu aroması (isteğe bağlı)
  • Üzeri için; iri dövülmüş ceviz veya fındık içi
  • Taze veya kuru meyveler (çilek, vişne, ahududu gibi) veya nar taneleri (süslemek için)

Hazırlık:

  • Öncelikle süt ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şeker eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın. İçine gül suyu ekleyebilirsiniz, bu tatlıya hoş bir aroma verir.
  • Derin bir tepsiyi veya geniş bir borcamı hafifçe yağlayın ve içine 1 su bardağı suyu ekleyin.
  • Güllaç yapraklarını tek tek sudan geçirerek tepsiye veya borcama dizin. Islanmış yaprakları fazla sıkmadan yerleştirin. Yapraklar yumuşayana kadar bekletin. Islanmış güllaç yapraklarının üst üste gelmesi sorun değil, çünkü tatlıyı dilimlerken zaten kesilecektir.
  • Islattığınız yaprakların üzerine dövülmüş ceviz ve isteğe bağlı olarak dövülmüş fındık serpin. Bu adımı yapraklar bitene kadar tekrarlayın.
  • Kalan süt ve şeker karışımını güllaçların üzerine dökün. Güllaç yapraklarının her tarafına süt karışımının ulaşmasına dikkat edin.
  • Üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin. En iyisi, bir gece buzdolabında bekletmek.
  • Güllaç dinlendikten sonra dilimleyin ve servis tabağına alın. Üzerine iri dövülmüş ceviz veya fındık serpin. Dilimlenmiş meyveler veya nar taneleriyle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
  • Güllaç, soğuk olarak servis edilir. Afiyet olsun!

Bu tarif, güllaç yaprağı, süt ve şekerin yanı sıra ceviz ve isteğe bağlı olarak fındık ile hazırlanan klasik bir güllaç tarifidir. Çeşitlendirmek isterseniz iç harcınıza tarçın, vanilya gibi tatlar da ekleyebilirsiniz. Güllaç yaprağının hafif ve serinletici lezzetiyle, Ramazan sofralarınıza güzel bir tatlı ekleyebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.