Plakalar teker teker sökülüyor Yaptırmayan araç sahiplerine kötü sürpriz

Plakalar teker teker sökülüyor Yaptırmayan araç sahiplerine kötü sürpriz
Araçlarda devreye sokulan plaka karekodu uygulaması 1 Ocak'la birlikte devreye girdi. Eğer hali hazırda plakanızın karekodunu yaptırmadıysanız yüklü bir para cezası ödemeye hazır olun.

Plakalarının karekodlarını yaptırmayan araç sahipleri artık hiçbir resmi işlemini yaptıramayacak. İşlem yaptıramadıkları gibi bir de üzerine ceza ödeyecek. Karekodlu plaka kullanmayanlara para cezasının yanında hapis cezasına kadar giden müeyideler uygulanacak.

Araç plakalarındaki karekod uygulaması 1 Ocak ile birlikte alış satış ve devir işlemlerinde devreye alındı. Henüz yaptırmadıysanız geç olmadan yaptırmanızda fayda var.

Araç sahiplerinin eski plakalarını değiştirme zorunluluğu bulunmasa da karekod uygulaması tüm alış satış ve devir işlemlerinde aranıyor. Bir araç plakasında karekod üzerinde 12 haneden oluşan bir seri numarası yoksa hiçbir işlem yapılamıyor.

plaka1.jpg

1 Ocak 2024’te devreye ilanın sisteme Araç Yönetim Sistemi adı veriliyor. Plakalardaki karekod uygulaması aynı zamanda sahte plaka uygulamalarının da önüne geçiyor.

HER YENİ PLAKA BASTIRAN KAREKOD ALMAK ZORUNDA

Sahte plakaların önüne geçeceği belirtilen yeni plaka uygulamasında her araç sahibi belli bir ücret karşılığında plakasına karekod işletecek. Kodlalar aracın seri numarasından otomobilin nerede ve ne zaman üretildiğine kadar birçok bilgiyi barındıracak. Bilgiye hızla ulaşım da birçok suçun önlenmesini kolaytıracak.

SAHTE PLAKANIN HAPİS VE PARA CEZASI VAR

2024 yılı ile birlikte sahte plaka ile yakalananlara kesilen ceza 32.170 liraya yükseltildi. Resmi belgede sahteciliğe giren sahte plakalı araç sahibine ise karıştığı suça göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek.

HANGİ PLAKALARA KAREKOD İŞLENECEK?

Eğer aracınız ilk defa trafiğe tescil ediliyorsa karekod almak zorundasınız. Plakanız kaybolmuş ise ya da hasar almış ise de bir karekod almak zorunluluğunuz bulunuyor. Hasarlı plakalar, muayeneden geçemeyen plakalar yenilenerek araç sahiplerine karekodlu olarak verilecek. Bunun dışındaki hallerde araç sahibinin eski plakasını değiştirmesi ya da karekod alması şartı bulunmuyor.

KAREKODLU PLAKALAR NASIL OLACAK?

Plakaya 15x15 milimetre büyüklüğünde bir karekodun 12 haneli seri numarası il kodu ile harflerin arasına yatay şekilde işlenmesi gerekiyor. Karekodlu plakalar emniyet ve jandarma mensubu görevlilerin bilgilere tek seferde ulaşmalarını sağlayacak

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.